Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ženy stále čelia verbálnym a fyzickým útokom. Inštruktorka sebaobrany ukázala, ako možno konfliktu predísť
Zdielať na

Ženy stále čelia verbálnym a fyzickým útokom. Inštruktorka sebaobrany ukázala, ako možno konfliktu predísť

BRATISLAVA / Ženy, žiaľ, stále čelia verbálnym, či fyzickým útokom. A to doma, na ulici či v práci. Bianka z kurzu sebaobrany vám ukázala, ako možno konfliktu predísť a ako reagovať v prípade, že k nemu dôjde.

V prvom rade je dobré si uvedomiť, že neexistuje jedno správne riešenie. Na kurze povzbudzujúcej sebaobrany však inštruktorka ukázala 5 zásad, ktoré môžu v krízových situáciách pomôcť.

Mysli, zakrič, odíď, bojuj a zdieľaj. Fyzická obrana je teda až krajným riešením a dá sa jej predísť. Preto je dobré si tieto zásady zapamätať.

"Mysli hovorí o tom, že počúvame našu intuíciu, vnímame okolie. Je tam niekto, kadiaľ môžem odísť, mám dobrý pocit z tej situácie?" povedala inštruktorka povzbudzujúcej sebaobrany, Bianka Urbanovská. 

Dôležité je zistiť, kde máme svoje hranice a dať to druhým najavo. Na svoju sebaobranu vieme použiť aj zvýšený hlas, alebo krik. Základ je však dobrá a jasná komunikácia. Najprv musíme opísať situáciu.

"Sedíte pri mne príliš blízko, dotýkate sa ma, držíte mi nohu," vysvetlila Bianka Urbanovská, ako je vhodné reagovať. Druhým krokom, ak to situácia dovolí, je vyjadriť to, ako sa cítime. No a po tretie, agresorovi dáme jasný povel.

"Keď si zoberieme napríklad celú vetu, držíte ma za rameno, je mi to nepríjemné, pustite ma. Samozrejme, pokiaľ je tá situácia naozaj vyhrotená tak len pustite ma!" pokračovala Urbanovská.

Tretia zásada znie odísť. V prípade, že sa necítime príjemne, snažme sa odísť, zmeniť smer, prípadne utiecť. Samozrejme, ak to situácia umožní.

"Potom máme bojuj! V tejto štvrtej zásade sa bavíme vlastne o tom, ako využiť naše telo a naše schopnosti na nejaké fyzické oslabenie. Na zranenie tela útočníka," priblížila inštruktorka povzbudzujúcej sebaobrany. 

A to napríklad dlaňou priamo do nosa. A ďalšia dôležitá rada. Keď agresor vstupuje do nášho osobného priestoru, nekráčajme smerom do zadu, pretože menej vidíme.

Je dobré svoje hranice vymedziť hneď na začiatku. A to napríklad vykaním, v prípade, že ide o cudzieho človeka. "Keby som napríklad za niekým prišla, chytím ho za koleno a on mi povie daj ruku preč, tak si okolie môže myslieť, že sa poznáme a nebude to riešiť," priblížila Urbanovská.

Pamätať si týchto 5 zásad teda nie je na škodu a pomohlo to už mnohým mladým ženám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy