Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister dopravy navrhuje prísnejšie podmienky pre cestujúcich kvôli novému variantu
Zdielať na

Minister dopravy navrhuje prísnejšie podmienky pre cestujúcich kvôli novému variantu

BRATISLAVA / V južnej Afrike identifikovali nový variant koronavírusu, ktorý svojím vysokým počtom mutácií vyvoláva obavy vo vedeckej komunite. Viaceré krajiny pristúpili k obmedzeniam cestovania z tejto oblasti. Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal navrhuje sprísniť podmienky aj cestujúcim prichádzajúcich na Slovensko.

Novoobjavený variant koronavírusu v Juhoafrickej republike (JAR) má vysoký počet mutácií. Viaceré krajiny začali s obmedzovaním cestovania z tejto oblasti. Okrem Británie, Nemecka a Česka aj minister dopravy a výstavby Andrej Doležal navrhuje sprísniť opatrenia pre cestujúcich vracajúcich sa z tejto oblasti. 

"Zaoberáme sa preto riešením, že pre občanov, ktorí sa vracajú a budú vracať z krajín Afriky a na Slovensko sa môžu dostať nepriamo z iných krajín (vlakom, autom, a pod.), by sme zaviedli určitú formu izolácie/karantény," informoval na sociálnej sieti minister dopravy. Podľa informácií z príspevku už minister kontaktoval v tejto veci aj premiéra Eduarda Hegera, ktorý jeho nápad podporil. "Cieľom je čo najrýchlejšie predísť tomu, aby sa k nám nový variant vírusu dostal," odôvodnil svoj návrh minister. 

"Dnes ráno som hovoril s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen ohľadom šírenia novej mutácie koronavírusu. Európska komisia odporúča pozastavenie letov na územie EÚ najmä z regiónu južnej Afriky. Slovensko nemá priamu linku s regiónom južnej Afriky, ale napriek tomu musíme zabezpečiť ochranu obyvateľov.

O situácii som dnes informoval aj členov vlády a vydal som pokyn na prijatie opatrení. Minister zdravotníctva zabezpečuje dôsledné vyhľadávanie cestujúcich, ich karantenizovanie a sekvenovanie vzoriek. O stanovisko k novej mutácii vírusu som požiadal aj konzílium odborníkov," uviedol premiér Eduard Heger. 

Pozastaviť letecké spojenie s južnou Afrikou chce aj Európska komisia. Jej predsedníčka Ursula von der Leyen vo vyhlásení uviedla, že "v úzkej koordinácii s členskými štátmi navrhuje aktivovať núdzovú brzdu, aby sa zastavila letecká doprava z juhoafrického regiónu“.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy