Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Očkovanie opäť naplno štartuje: Otvárajú sa veľkokapacitné centrá, registrácia nie je nutnosťou
Zdielať na

Očkovanie opäť naplno štartuje: Otvárajú sa veľkokapacitné centrá, registrácia nie je nutnosťou

SLOVENSKO / Polročná lehota od druhej dávky sa končí čoraz viac ľuďom, a tak sa opäť zvyšuje záujem o očkovanie a opäť sa otvárajú aj veľkokapacitné očkovacie centrá. V regiónoch, kde je záujem menší, ale na vylepšenie si skóre v COVID semafore chýbajú doslova stovky zaočkovaných, zase pribúdajú očkovacie miesta v nákupných centrách. Tmavnúci Prešov sa pokúša zaradiť tiež vyššiu rýchlosť očkovania.

PREŠOV

Pre zvýšený záujem o očkovanie otvára prešovská župa aj jedno zo svojich veľkokapacitných centier. Samosprávny kraj otvára veľkokapacitné centrum aj popri očkovaniu v nákupných centrách v Prešove, Poprade a v Humennom. Cieľom je odbremeniť očkovacie centrá v nemocniciach. Aktuálne je totiž vyšší záujem o tretiu dávku ako prvú. "Očkovať budeme aj treťou dávkou, aj druhou, aj prvou dávkou, dokonca aj neregistrovaných," informuje Zuzana Sabolová, ktorá je poverená vedením odboru zdravotníctva PSK. 

"Tak, aby komfortne prebehlo očkovanie je dobré, aby sa ľudia zaregistrovali, prichádzali teda v čase, ktorý je určený," hovorí koordinátor veľkokapacitného očkovacieho centra v Prešove Jaroslav Timko. 

NITRA

Zaočkovanosť v okrese Nitra sa radnica snaží zvýšiť na viacerých miestach. Ľudia tak vakcínu dostanú v nákupnom centre, ale taktiež aj v troch kultúrnych domoch a dvoch poliklinikách. "Keď sa nám do 600 ľudí nad 50 rokov zaočkuje, tak získame v COVID semafore imunitu," informuje primátor mesta Nitra Marek Hatas. 

Mobilný očkovací tím v nákupnom centre už v piatok, 6. novembra, využilo niekoľko desiatok ľudí. Niektorí prišli na prvú dávku, ale aj na tretiu. Zaočkovať sa bude dať na tomto mieste aj v sobotu. "Som si prišla nakúpiť a zrazu vidím očkovanie, tak som to využila," hovorí jedna z opýtaných. 

"Za prvú hodinu a pol nám prišlo na očkovanie asi 30 občanov, čo je skvelé," informuje koordinátorka očkovania BSK Jana Mroščáková. 

BRATISLAVA

Na spustenie očkovania je už pripravené aj veľkokapacitné miesto v Bratislave, ktoré sa zatvorilo začiatkom augusta. Tak, ako sme tam vtedy zhasli, sme v piatok aj zasvietili, a všetko je už pripravené pre ľudí, ktorí sú už zaregistrovaní a prídu si tam v sobotu pre svoju tretiu dávku. "Registrovaných na sobotu je zatiaľ cez 1300 ľudí, zatiaľ pracujeme s kapacitou 1500, sme pripravení túto kapacitu kedykoľvek navýšiť," informuje hovorkyňa BSK Lucia Forman. 

ŽILINA

Do Čadce dorazila vakcinačná linka a o očkovanie bol medzi ľuďmi naozaj veľký záujem."Sama pre seba, pre svoju rodinu, ale aj kvôli tomu, že je čierny okres a treba pomôcť gastru," hovorí jedna z respondentiek. 

Podľa COVID automatu je na tom rovnako aj druhý okres tohto regiónu, teda Kysucké Nové Mesto. "Percento na Kysuciach, ktoré sa nám podarilo zvýšiť z percenta 28 na 38, nie je veľmi priaznivé," informuje riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková . A preto sa stále snažia aj prostredníctvom výjazdového očkovania túto situáciu zlepšiť. V Žilinskom okrese je plne zaočkovaných 48% ľudí a zajtra pribudnú ďalší. 

BANSKÁ BYSTRICA

V Banskej Bystrici môžete spojiť nakupovanie s očkovaním. Vakcinačné centrum otvárajú priamo v nákupnom centre. "Očkovať budú jednodávkovou vakcínou Janssen. Očkovanie je prístupné pre všetkých ľudí od 18 rokov a registrácia nie je potrebná," informuje hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková. 

Obchodné centrum na to vyčlenilo jednu z prevádzok na prvom poschodí. Nainštalovali značenie, šípky na zemi záujemcov dovedú k vakcíne. Okresu chýba zhruba 250 ľudí vo veku nad 50 rokov k tomu, aby sa dostal z čiernej farby.

Aktuálne je aj očkovanie v ambulanciách

Napríklad vo Veľkom Biely vo štvrtok zaočkovali 58 pacientov, niektorých v domácom prostredí a prijímajú záujemcov aj z iných lokalít. 







































Súvisiace články

Najčítanejšie správy