Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Potravinári budú musieť opäť zvýšiť ceny svojich produktov. Dražie všetko, čo súvisí s produkciou
Zdielať na

Potravinári budú musieť opäť zvýšiť ceny svojich produktov. Dražie všetko, čo súvisí s produkciou

BRATISLAVA / Slovenskí potravinári avizujú, že budú musieť zvýšiť ceny svojich produktov - niektorých až o 20-percent. Dôvodom je zdražovanie všetkého, čo súvisí s ich produkciou. Zároveň žiadajú lepšiu podporu štátu a zníženie marží pre obchodné reťazce.

Nielen plyn a elektrina. Hore išli aj ceny práce, obilia, kŕmnych zmesí, hnojív, obalov, či pohonných hmôt. Logicky sa to musí odraziť aj na odbytových cenách potravinárskych výrobkov.

"My musíme oznámiť tú úpravu smerom hore, po slovensky navýšenie cien 10 až 20 percent, lebo sme k tomu nútení," povedal Marián Šolty, prezident Slovenského mliekarenského zväzu. Je teda zrejmé, že výrobcovia potravín nie sú príčinou zdražovania. Ak by boli cenové výkyvy mierne, asi by to dokázali nejako udržať. Nárasty vstupov sú však extrémne.

"Od začiatku tohto roka do konca októbra vzrástla cena potravinárskej pšenice o 66 percent," potvrdil Ondrej Šaling, tajomník Slovenskej spoločnosti mlynárov. No a počas pandémie treba ešte k tomu všetkému pripočítať aj zvýšené povinné náklady na hygienu.

"Ak my máme platiť za každé testovanie 15-tisíc a máme to robiť 3 až 4 krát týždenne, to je 200-tisíc na jednu priemyselnú pekáreň," povedal výkonný riaditeľ Zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov, Milan Lapšanský. Podľa potravinárov by ku cenovej stabilizácii jednoznačne prispelo to, keby štát mal dlhodobo nastavenú politiku, ako im systematicky pomáhať tak, ako sa to deje v mnohých iných krajinách.

"Aby sme boli konkurencieschopní, lebo my nevieme v takej cene hydinové mäso urobiť ako Poliaci, bravčové ako Španieli, jablká ako naši kolegovia z Holandska, alebo z Poľska," priblížil Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

"Agrorezort nemá kompetenciu zasahovať do cenotvorby. Je to záležitosť dodávateľsko - odberateľských zmluvných vzťahov," vyjadril sa hovorca ministerstva pôdohospodárstva, Andrej Wallner. Slovenská asociácia moderného obchodu pripomína, že máme najvyššiu DPH na potraviny v porovnaní s okolitými štátmi, a tiež vysoké odvodové zaťaženie v rámci agropotravinárstva.

"Toto sú problémy, ktoré spôsobujú, že slovenskí potravinári sú menej konkurencieschopní v porovnaní s kolegami so susedných krajín, ktorí aj v súčasnosti dostávajú oveľa väčšiu podporu," doplnil Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy