Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na hraničnom priechode s Ukrajinou obvinili policajtky z prevádzačstva. Nejde o prvý prípad obvinenia policajných zložiek
Zdielať na

Na hraničnom priechode s Ukrajinou obvinili policajtky z prevádzačstva. Nejde o prvý prípad obvinenia policajných zložiek

BRATISLAVA / Bez tichého súhlasu niektorých policajtov, by sa nedostali utečenci a hľadané osoby na Slovensko. Aj minulý týždeň v piatok zadržali kukláči troch ľudí, ktorí sa mali podľa ministerstva vnútra podieľať na prevádzačstve.

Dve z nich boli policajtky, ktoré na slovensko - ukrajinských hraniciach pracovali. Štáb Televízie JOJ sa bol na miesto pozrieť.

Po odvysielaní reportáže o zásahu na hraničnom priechode s Ukrajinou, kontaktovala Televíziu JOJ jedna zo zadržaných žien. Tvrdila, že informácie o jej obvinení sú nepravdivé, preto redaktori TV JOJ opätovne navštívili ministerstvo vnútra.

Zo stanoviska jednej z obvinených vyplýva, že podľa nej má ona vraj iné obvinenie, než jej kolegyňa. Obvinená údajne pri kontrole osôb urobila chybu z nedbanlivosti a vyčerpanosti, ktorá sa jej stala omylom. Podľa informácii Televízie JOJ má polícia dostatok dôkazov na to, aby obe ženy rovnako obvinila a nič sa na prípade nateraz nezmenilo. Počas akcie policajti vykonali niekoľko domových prehliadok, počas ktorých našli dostatok dôkazov.

"Príslušníčkam policajného zboru bolo vznesené obvinenie za trestné činy zneužívania právomoci verejného činiteľa a prevádzačstvo," povedala 2.11. pre Televíziu JOJ  Zuzana Hrabovská. Oslovili sme ministerstvo so žiadosťou o nové informácie k prípadu, avšak dostali sme len stručnú odpoveď.

"V tejto veci naďalej prebiehajú ďalšie procesné úkony, preto sa nemôžeme bližšie vyjadriť," vyjadrila sa Zuzana Hrabovská z tlačového odboru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Cez najsledovanejšiu hranicu na Slovensku, ktorá je pod kamerami, by sa bez pomoci niektorých miestnych policajtov nedostali cez hranice utečenci a hľadané osoby.

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké nejde o prvý prípad, kedy tu obvinili policajtov

Zo zločinov prevádzačstva, zneužitia právomoci verejného činiteľa a neoprávneného zásahu do počítačového systému obvinili vlani 35- ročnú policajtku. Známa je tiež kauza z roku 2016. Vtedy skončili v putách štyria hraničiari. Všetky prípady majú spoločné jedno - policajti nelegálnych migrantov cez hranicu takpovediac pašovali. A to rovno pod kamerami.

"Všetky priestory na hraničnom priechode sú monitorované kamerami," priblížila hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Soberanciach, Agnesa Kopernická. Policajti tu musia skontrolovať každého jedného cestujúceho a rovnako aj to, či spĺňa podmienky vstupu do Európskej únie.

"Preverujú pravosť a platnosť cestovného dokladu, platnosť víza alebo povolenia na pobyt. Odôvodnenie účelu pobytu a dostatok financií na pobyt a návrat," pokračovala Agnesa Kopernická. Podľa informácii z ministerstva vnútra, obvinené policajtky Erika a Tatiana, boli členkami organizovanej skupiny minimálne od roku 2019. Podľa dôkazov pomáhali cudzincom dostať sa na Slovensko a ďalej do schengenského priestoru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy