Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Mladý hokejový talent má problém. Pre iné občianstvo nesmie hrať súťažné zápasy
Zdielať na

Mladý hokejový talent má problém. Pre iné občianstvo nesmie hrať súťažné zápasy

BRATISLAVA / Šikovný 12-ročný hokejista má nezvyčajný problém - hoci trvalo žije s rodičmi na Slovensku, stále ma platný ruský pas. Na tréningy chodiť môže, ale súťažné zápasy s rovesníkmi hrať nesmie.

Teoreticky by hrať mohol. Musel by ale požiadať o udelenie nášho občianstva alebo by musel zaplatiť každý rok pár tisíc eur. A hoci to znie v prípade detského športu trochu nelogicky - Slovenský zväz ľadového hokeja svoje pravidlá obhajuje.

"Slovenský hokejový zväz nás žiada, aby sme zaplatili poplatok za dieťa, ktorá má 12 rokov 3000 eur ročne, aby vôbec mohlo hrať detskú ligu, v ktorej o nič nejde. Len aby tie decká hrali," povedal otec 12- ročného chlapca. Chlapec, o ktorom hovoríme žije na Slovensku od piatich rokov, navštevuje tu školu, má na Slovensku povolenie na trvalý pobyt. Stále má však pas Ruskej federácie.

"Žiadna výnimka tam neexistuje. Musí zaplatiť hokejista 3 a brankár 6- tisíc. Je tam samozrejme napísané, že bez rozdielu pohlavia," pokračoval otec.

Keďže sa toto pravidlo pri deťoch zdá zvláštne, požiadali sme o reakciu Slovenský hokejový zväz

"Rozvoj a podpora detí a hokejovej mládeže sú financované najmä z verejných zdrojov Slovenskej republiky a ich cieľom je výchova prioritne slovenských reprezentantov. Súčasné pravidlá schválili slovenské hokejové kluby na zasadnutí kongresu SZĽH s rovnakým cieľom- chrániť rozvoj najmä mladých slovenských hokejistov a hokejistiek. Napriek tomu, že výnimky nepovažujeme za systémové riešenie, na zasadnutí výkonného výboru sa jeho členovia venovali trom takýmto prípadom, pričom jeden  z nich bol schválený. Aj v tomto prípade však žiadateľ o udelenie výnimky preukázal prebiehajúci proces získania slovenského občianstva, ktoré je nevyhnutným predpokladom pre štátnu reprezentáciu," vyjadril sa Peter Jánošík, hovorca Slovenského zväzu ľadového hokeja. 

Pripomeňme však ešte, že pri deťoch nie je isté, či s hokejom neskončia zo dňa na deň a takisto nie je isté, že ak vyrastú, dostanú sa až do reprezentácie, alebo, že ako dospelí neodídu hrať za inú krajinu, čo je v súčasnom hokeji dosť bežné. Keďže ale hovoríme o deťoch do 14 rokov, rozhodli sme sa preskúmať ako je to inde. A či aj tam, ak malý hokejista s pasom inej krajiny môže trénovať, na súťažné zápasy nesmie nastúpiť.

"U nás v týchto vekových kategóriách, to znamená v prípravkách a v kategóriách mladších a starších žiakov žiadne poplatky nemáme," povedal hovorca českého hokeja Zdeněk Zikmund. 

"To je veľmi veľa peňazí. U nás v Quebecu sa pri malých deťoch platí len 500 dolárov za registráciu na rok. A čím viac detí príde, tým lepšie," povedal Jean-Daniel Saint-Martin, tréner detí v Montreale. 

"Pri deťoch do 14 rokov sa vyžaduje len potvrdenie, že žijú v Maďarsku legálne a žije tu ich celá rodina. Nič sa neplatí," priblížil Ádam Fodor, riaditeľ komunikácie Maďarského hokejového zväzu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy