Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Svoju mamu týral takmer 6 rokov. Ku všetkému sa priznal a skončil za mrežami
Zdielať na

Svoju mamu týral takmer 6 rokov. Ku všetkému sa priznal a skončil za mrežami

PARTIZÁNSKE / Sudca okresného súdu v Partizánskom vyniesol rozsudok nad 39- ročným mužom, ktorý podľa obžaloby týral svoju mamu. Robil tak niekoľko rokov. Zúfalá žena sa obrátila na políciu a jej syn skončil za mrežami a ku všetkému sa priznal.

Za týranie mamy ho v minulosti už raz odsúdili, no nepoučil sa. V putách skončil opäť. Podľa obžaloby týral svoju mamu s prestávkami od roku 2015. Tá mu v byte zrušila trvalý pobyt, ale nepomohlo to.

"Týral ju tým, že ju ponižoval, nadával jej, žiadal od nej peniaze. búchal dverami, rozbíjal taniere a iné vybavenie bytu, poškodenou sácal," uviedol sudca Okresného súdu v Partizánskom. Vyčíňanie útočníka sa z mesiaca na mesiac stupňovalo. Zúfalá žena pred ním často utekala na ulicu.

"Pľul jej do tváre a vlasov, alebo do nej sácal. Udrel ju metlou," potvrdil sudca Okresného súdu v Partizánskom. "Chcela som, aby sa liečil, ale už sa to nedalo," priblížila týraná žena. 

Nakoniec jej nezostávalo nič iné, ako na syna podať trestné oznámenie. Obvinili ho z týrania a s prokurátorom podpísal dohodu o vine a treste. "Klient sa priznal, oľutoval konanie, čo súd aj zohľadnil," povedal Ľubomír Kišac, obhajca obžalovaného. 

"Za to sa odcudzuje k trestu odňatia slobody na sedem rokov a štyri mesiace nepodmienečne," potvrdil sudca. 

Odborníci upozorňujú, že rapídne stúpa počet týraných starších ľudí

Pracovníci Fóra pre pomoc starším riešili za prvých šesť mesiacov tohto roka toľko týraných, koľko za celý minulý rok. "Počet týraných ľudí stúpa," potvrdila prezidentka Fóra pre pomoc starším, Ľubica Gálisová. Najčastejšie hrôzy, ktoré prežívajú oznámia sami, ale ich príbuzní, či susedia.

Ďalší prípad riešia policajti z Bánoviec nad Bebravou. Zo zločinu obmedzovania osobnej slobody obvinili 30 ročného muža. "Obvinený muž mal svojej babičke brániť užívať osobnú slobodu tým, že proti jej vôli ju mal zdvíhať do vzduchu a točiť, pričom jej mal aj vulgárne nadávať," priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Danka Adámiková. 

Podľa výsledkov vyšetrovania 82- ročnú ženu točil vo vzduchu každý deň asi 10 minút. "To je katastrofa, ja si to neviem predstaviť," povedala Ľubica Gálisová. "Naposledy mal poškodenú vyniesť z obydlia na ulicu, pričom jej mal pritom opäť vulgárne nadávať. Od svojho konania mal upustiť až po dohovore náhodného okoloidúceho muža a príchode polície," priblížila Danka Adámiková. 

"My sme mali prípady, kedy bil starenku barlou na posteli jej syn," povedala Ľubica Gálisová. 30- ročného muža poslal sudca do vyšetrovacej väzby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy