Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Toxické a karcinogénne látky ničili desaťročia ľudské zdravie. Začali s ich likvidáciou
Zdielať na

Toxické a karcinogénne látky ničili desaťročia ľudské zdravie. Začali s ich likvidáciou

ZEMPLÍN / Veľký deň pre všetkých obyvateľov Zemplína. V Strážskom sa dnes, 5.11. začalo s likvidáciou toxických a karcinogénnych PCB látok. Ide o približne 40- ročné pozostatky z bývalej chemickej výroby. V troch lokalitách, tu bola preto v januári 2020 vyhlásená mimoriadna situácia.

"O tomto príbehu vznikne kniha, alebo nejaký film," povedal minister životného prostredia Ján Budaj. V prvej fáze zlikvidujú súdy bývalej ošipárne. Práce majú trvať maximálne dva týždne.

"Vyrábali PCB a pri oddestilovaní tých produktov zostala polotuhá kvapalina, ktorá stuhla a oni ju nalievali do sudov," vysvetlil Ladislav Štibrányi, člen tímu Slovenskej technickej univerzity. Stovky ton odpadu ostalo desaťročia ukrytých pred verejnosťou. Pre zdravie ľudí sú tieto látky mimoriadne škodlivé. Hasiči musia pri práci používať špeciálne skafandre.  

"Aby boli chránení v prvom rade oni. Sú to neľahké práce a nakladajú s nebezpečným odpadom," povedal minister vnútra Roman Mikulec. 

Po vyprázdnení budovy ošipárne budú práce pokračovať v lokalite Prameň. Tu boli sudy vyhodené do rokliny a zasypané hlinou. Zo skládky teraz vyteká do prírody voda, ktorú pijú aj zvieratá. "Analýzy potvrdili, že sú niekoľkonásobne prekročené PCB látky vo vodách," potvrdil Mikulec. 

"Vďaka tomu sú všetci nakazení obsahom PCB," pokračoval Štibrányi. 

Odpad konči v špeciálnych kontajneroch. Hasiči majú k dispozícii 30 kusov. "Tieto budú odvezené na bezpečné úložisko v areáli Chemka Strážske," povedal Marián Pouchan, veliteľ Záchrannej brigády Hasičského a Záchranného Zboru Humenné. Po doplnení o sudy ktoré sa nachádzajú v bývalom vojenskom bunkri, sa spustí fáza likvidácie odpadu. Odstránenie musí prebehnúť v špecializovanej spaľovni. "Odhaduje sa to na 500 ton. Ide o kapacitu spaľovne a druh filtrov," doplnil Ján Budaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy