Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pandemická situácia sa stále zhoršuje, v okresoch na východe už rušia plánované operácie
Zdielať na

Pandemická situácia sa stále zhoršuje, v okresoch na východe už rušia plánované operácie

BRATISLAVA / Na Slovensku bude od budúceho pondelka až 24 okresov v čiernej farbe. Situácia s ochorením Covid-19 sa teda zhoršuje, čo naznačujú aj dnešné čísla. Pozitívnych PCR a antigénnych testov bolo takmer šesť tisíc, čo je najviac od vrcholu druhej vlny v januári. Zároveň má Slovensko tretí najnižší počet kompletňe zaočkovaných ľudí v Európskej únii.

Horšiu zaočkovanosť ako Slovensko v rámci Európskej únie má už len Rumusnko a Bulharsko, ktoré nedosiahlo ani na 30 percent. Na otázku či vláda nehľadá ďalšie možnosti ako ľudí motivovať, aby sa nechali zaočkovať, odpovedal premiér Eduard Heger: "Poraďte".

Jedným z odporúčaní je očkovať sa

A práve v niektorých z celkovo 24 okresoch, ktoré od pondelka, 1. novembra, prejdú do čiernej farby, by pomohla vyššia zaočkovanosť vo vekovej kategórii nad 50 rokov a nemuseli by čeliť najprísnejším opatreniam. "Napríklad Ružomberok, Humenné, aby sa teda vyhol čiernej farbe Covid automatu," konštatoval premiér Heger. Ani v jednom z okresov sa situácia oproti uplynulému týždňu nezlepšila. Naopak pribúda okresov, kde sa zvyšuje pozitivita testov. "Ten najvyšší počet pozitívne testovaných je v kategórii detskej a kategórii 35 až 50 rokov," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

"Tento týždeň sa dištančne vzdeláva 10 % žiakov," informoval minister školstva Branislav Gröhling. Veľmi vysoká úroveň komunitného šírenia Covidu-19 je v 74 okresoch. Situácia sa mimoriadne zhoršila v okrese Topoľčany a Rimavskej Sobote, ktoré z červenej farby Covid automatu skočia hneď do čiernej farby. "Väčšina prípadov vzniká v školských kolektívoch u detí, ktoré nie sú očkované. Následne sa infikujú osoby, ktoré žijú v spoločnej domácnosti s nimi a väčšina z nich nie je rovnako očkovaná," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR, Daša Račková. 

Na východe v nemocniciach rušia plánované operácie

Celý Horný Zemplín je od budúceho týždňa v čiernej farbe. Okresy Humenné, Snina a Medzilaborce patria medzi 5 najhorších na Slovensku. V humenskej nemocnici už poskytujú iba akútnu zdravotnú starostlivosť. Plánované zákroky odkladajú na neurčito. Hospitalizovaných je 43 covidových pacientov a ich nárast sa dotkol aj bežných oddelení. Z dvoch poschodí interného oddelenia už ostalo iba jedno. Druhé sa zmenilo na červenú zónu. "Ešte sa spamätávame z druhej vlny. Sme v očakávaní ako zvládneme tretiu, väčšina pacientov je neočkovaných," uviedol primár v nemocnici v Humennom, Stanislav Saladiak.

Do nemocníc bolo za predošlý týždeň prijatých viac ako 800 ľudí, celkovo je hospitalizovaných 1 352 pacientov

"Z počtu hospitalizovaných pacientov je takmer 79 % nezaočkovaných vôbec alebo len jednou dávkou v dvojdávkovej očkovacej schéme," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Hospitalizovaný pacient stojí 1 200 eur. Ak pacient skončí na umelej pľúcnej ventilácii tak je to 12 000 eur. To sú peniaze, ktoré mohli byť investované do inej zdravotnej starostlivosti," konštatoval premiér Heger. Naplnenosť lôžok v rámci Slovenska je na úrovni 32 percent. No pokiaľ ide o regióny je to oveľa horšie. Počty chorých a hospitalizovaných pacientov rapídne stúpajú aj v košickej nemocnici. Na covidových oddeleniach museli navýšiť stavy zdravotníckeho personálu. "Mali sme dvakrát viacej príjmov na deň ako to bolo predtým. Oddelenia, ktoré sa starali o pacientov sa budú musieť teraz starať o covidových pacientov," uviedol primár kliniky infektológie v Košiciach, Martin Novotný. Pred covidovými oddeleniami to vyzerá až hrozivo dramaticky. Sanitka za sanitkou a občas sa do tejto kolóny zaradí aj pohrebné auto - spravidla denne viackrát. "Väčšina pacientov sú pacienti neočkovaní a gro pacientov, ktorí sú v nemocnici sú pacienti starší ako 50 rokov," doplnil primár Novotný. 

Podľa lekárov sa ťažké priebehy a úmrtia nevyhýbajú ani mladým ľuďom. "Podiel úmrtí u mladšej vekovej kategórie je zriedkavejší, ale sú," uzavrel primár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy