Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sulík ostáva ministrom hospodárstva. Za jeho odvolanie hlasovalo 50 poslancov
Zdielať na

Sulík ostáva ministrom hospodárstva. Za jeho odvolanie hlasovalo 50 poslancov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Až podvečer sa definitívne rozhodlo o dôvere voči ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Poslanci totiž predpoludním natiahli diskusiu a preto sa hlasovalo až po 17-tej. Zaujímavosťou bolo, ako sa k hlasovaniu postavili vládne strany.

Richard Sulík ostáva ministrom hospodárstva. Za jeho odvolanie hlasovalo 50 poslancov, 84 bolo proti, jeden sa zdržal a jeden nehlasoval. V pléne bolo prítomných 136 poslancov. "Padlo mi to veľmi dobre, že prakticky celý klub OĽANO a Sme rodina hlasovali proti môjmu odvolávaniu," vyhlásil Richard Sulík po odvolávaní. Sulík pripomenul, že ide o druhé jeho odvolávanie.  Jediný poslanec, kto nehlasoval bol predseda finančného výboru Marián Viskupič z SaS.​

Napriek dlhodobým sporom bolo zrejmé už na poludnie, že Igor Matovič sa za Sulíkam s ktorým má dlhoobo nie práve kamarátske vzťahy u kolegov na klube OĽaNO prihovoril. 

Líder strany Igor Matovič tradične pohrozil destabilizáciou krajiny a "poprosil kolegov" aby za odvolávanie nezahlasovali a tým, "ukázali, že netrpia pomstychtivsoťou."  "Ak niekedy možno dostaneme podpásovku mali by sme na to reagovať možno milým slovom," povedal šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš, ktorý vyzdvihol prítomnosť Igora Matoviča v parlamente. Matovič je pritom známy svojimi spormi so Sulíkom. Napríklad pre zákon "lex Zuzana", ktorým chcel Matovič meniť pravidlá očkovacej lotérie. Z rokovania parlamentu ho nakoniec minister financií stiahne. Hlasy ale Richard Sulík nedostal zadarmo. "Pevne verím, že toto ústretové gesto a strana SaS ocenia a uvedomia si, že mali by sme ťahať konečne spolu a robiť si prieky. Ľuďom sme sľúbili veľké veci, ale keď pôjdeme tak ako ideme, tak potom radšej poďme od toho preč," uviedol Matovič. Sulík kroky OĽaNO označil za ústretové gesto, ktoré sa nezabúda.

Pevnosť prímeria sa ukáže aj v ďalšom kroku. Opozícia už podala podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministra sociálnych vecí Milana Krajniaka.​

"Je nemožné, aby sme bez mihnutia oka, bez takejto závažnej pozornosti minuli fakt, že zo slabej pomoci, ktorá sa radí medzi najmenšie vo vyspelých krajinách, ešte aj to dokázali ukradnúť schránkové firmy," skonštatoval Peter Pellegrini.

Poslancov čaká diskusia o reforme zdravotníctva. Na poslaneckom grémiu si však zvolili voľno, a piatok sa hlasovať nebude.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy