Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Letná sezóna 2021 sa zapíše do histórie. Až 80% turizmu tvorili na Slovensku domáci
Zdielať na

Letná sezóna 2021 sa zapíše do histórie. Až 80% turizmu tvorili na Slovensku domáci

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pandémia zasiahla takmer každý sektor. Jedným z nich je aj turizmus. Tohtoročná sezóna sa zapíše ako historicky najlepšia na Slovensku, paradoxne zahraniční turisti našu krajinu nenavštevovali v takom počte ako v roku 2020.

Návštevnosť v letnej sezóne 2021 bola podobná tej v roku 2020, chýbali zahraniční turisti. Kým Slováci aj tento rok uprednostňovali dovolenky na Slovensku, počet zahraničných návštevníkov klesol. Pokles bol zaznamenaný až o celú tretinu. Dôvodov je viacero, jedným z nich bolo určite zavedenie opatrení pri vstupe do krajiny. Povinnosť očkovania a testovania, resp. hroziaca karanténa odradili zrejme veľkú časť turistov, najmä zo susedných krajín.

Českí turisti tvoria dlhodobo najpodstatnejšiu časť zahraničných návštevníkov. Kým ešte v júni 2021 navštívili Slovensko v mierne vyššom počte ako pred rokom, v júli a následne aj v auguste počet turistov z Česka klesol až na polovicu oproti roku 2020. 

Leto tohto roka sa z pohľadu domáceho turizmu zapíše v slovenských štatistikách ako doteraz najlepšie. Počas leta 2021 tvorili približne 80% návštevnosti, teda absolútnu väčšinu ubytovaných hostí na Slovensku domáci návštevníci

​V minulom roku letná návštevnosť domácich dosiahla takmer 940-tisíc hostí, pred dvoma rokmi to bolo takmer 882-tisíc hostí. "Naskočili sme do rozbehnutého vlaku a pripravili kampaň, aká u nás v oblasti cestovného ruchu ešte nebola. O miestach na trávenie dovolenky sa hovorilo všade - v televíziách, rádiách, čítali ste o nich v tlačených médiách. Slováci sa rozcestovali po Slovensku a na vlastné oči videli miesta, o ktorých doteraz len čítali alebo počuli. Tie percentá by boli ešte vyššie, no treba si uvedomiť, že veľa Slovákov trávilo leto na svojich chatách alebo u priateľov,“ povedal Václav Mika, generálny riaditeľ SLOVAKIA TRAVEL.

V aktuálnej letnej sezóne sa ubytovalo na Slovensku 229-tisíc cudzincov, čo bolo o 63 % menej ako pred dvoma rokmi pred pandémiou. "Tento pokles je v dôsledku pandemických opatrení prirodzený. Domáci turisti výpadok zahraničných cestovateľov nevykryjú. Dôležité sú jasne nastavené pravidlá. Preto sme po letnej taktickej kampani na Slovensku rozbehli informačnú kampaň v okolitých krajinách, v ktorej vysvetľujeme podmienky vstupu na Slovensko a pomáhame orientovať sa v tejto nejasnej situácii,” uviedol Václav Mika.

Najnavštevovanejšími boli Žilinský a Prešovský kraj

Tradične najviac turistov prilákali naše hory a príroda. Najnavštevovanejšími boli aj tento rok Prešovský a Žilinský kraj, pričom najviac turistov sa ubytovalo v okrese Poprad. Naopak, najviac utrpela návštevnosť mestských hotelov. Okrem nedostatku zahraničných turistov mali problém prilákať aj viac domácich, keďže aj tento rok sa prehodnocovalo konanie rôznych kultúrnych eventov a veľkých podujatí (menej hudobných festivalov, výstav, divadelných predstavení,..)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy