Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Počet zaočkovaných detí postupne rastie, uviedol minister Gröhling. Takáto je zaočkovanosť vo vašich okresoch
Zdielať na

Počet zaočkovaných detí postupne rastie, uviedol minister Gröhling. Takáto je zaočkovanosť vo vašich okresoch

BRATISLAVA / Minister školstva Branislav Gröhling v relácii Analýzy Na Hrane zverejnil aktuálnu štatistiku zaočkovanosti žiakov na Slovensku. V 884 triedach je prerušené vyučovanie, v karanténe je viac ako 27 tisíc detí. Najviac zaočkovaných detí je v bratislavskom okrese (51%), najmenej v okrese Medzilaborce (7%).

Školy sú povinné vypĺňať každý pondelok formuláre o testovaní. Nie všetky to tak podľa ministra robia. Aktuálne je pozitívnych 739 žiakov. "739 žiakov máme covid pozitívnych a v rámci karantény máme momentálne, k 13.septembru, doma na dištančnom vzdelávaní 27 570 detí, ktoré sa vzdelávajú takýmto spôsobom," opisuje aktuálne štatistiky minister školstva Branislav Gröhling. 

Gröhling na stretnutí s ministrom zdravotníctva Lengvarským znova podľa vlastných slov otvoril tému individuálnej karantény podľa okresov a miery zaočkovanosti. "Že by išli do karantény či už učitelia alebo žiaci individuálne, aby tí žiaci, ktorí sú doma, išli do školy," dodal Gröhling. 

Na otázku ako to chce dosiahnuť, minister školstva, odpovedal: " Z našej strany to bola informácia k epitímu alebo ministerstvu zdravotníctva a Úradu verejného zdravotníctva SR, aby sa znížil počet dní karantény. Ten bol nastavený na 14 dní, som veľmi rád, že vyhláška je platná už od 13.septembra, že ten počet dní je desať... Ja som aj dnes otvoril diskusiu, že akým spôsobom by sme to mohli ukončiť skôr nejakým PCR testovaním," uviedol Gröhling. MInister Lengvarský je podľa ministra školstva veľmi ochotný a spolu hľadajú spôsob, ako deti vrátiť do škôl. 

Aktuálne čísla zaočkovanosti

"To číslo, ktoré bolo v auguste 19 %, teraz k 13. septembru je to 23 percent. Za šesť týždňov to narástlo o 4 percentá. Je to výrazný posun. Dopomohlo k tomu aj vysvetľovanie, že áno, je to dôležité, to čo nás chráni," uviedol Gröhling. 

Najviac zaočkovaných detí vo veku 12 až 17 rokov je v Bratislavskom okrese (51%), Seneckom okrese (46%), okrese Pezinok (42%).

Najmenej zaočkovaných je v okresoch Medzilaborce (7%), Revúca (8%), Rimavská Sobota (9%).

Ministerstvo školstva SR

​Ministerstvo školstva zverejnilo informáciu aj zaočkovanosti 1. dávkou v jednotlivých okresoch. Najviac ľudí má prvú dávku v okresoch Bratislava (62%), Senec (55%) a Pezinok (53%). 

Najmenej ľudí, ktorí majú 1. dávku je v okresoch Rimavská Sobota (31%), Poltár, Revúca (32%) Medzilaborce, Stará Ľubovňa, Kežmarok, Lučenec, Detva (34 %)

Ministerstvo školstva SR

Samotestovanie využilo 359 399 žiakov, ktorých rodičia prejavili záujem. Počet pozitívnych výsledkov zo samotestovania je 249 žiakov, ide o pozitivitu 0,07 percenta. 

Ministerstvo školstva SR

​​O testovanie PCR kloktacími testami prejavilo na začiatku školského roka záujem 834 škôl. Otestovalo sa 58 799 žiakov, počet pozitívnych bolo 26, čo predstavuje pozitivitu 0,04%. "Je to veľmi zaujímavé číslo. Pozitivita je naozaj nízka. Keď sme to prezentovali aj odborníkom, oni ešte kontaktovali niektoré laboratóriá, že si overovali celé tie techniky. Číslo je potvrdené a je pozitívne," uviedol minister školstva. 

Ministerstvo školstva SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy