Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Najvyšší súd v písomnom rozsudku zrušil oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej v kauze Kuciak
Zdielať na

Najvyšší súd v písomnom rozsudku zrušil oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej v kauze Kuciak

BRATISLAVA / Súdne pojednávanie pri údajných objednávateľoch vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka sa vracia na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Televízia JOJ má k dispozícii kompletné písomné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR. V ňom sa sudcovia zhodli, že prvostupňový súd viackrát pochybil a nevysporiadal sa so všetkými dôkazmi a skutočnosťami ohľadom nájomnej vraždy, pri ktorej zavraždili aj snúbenicu novinára Martinu Kušnírovú.

Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke.

Pri Kočnerovi našli viacero chýb

Zoltán Andruskó, Tomáš Szabo a strelec Miroslav Marček poznajú svoje tresty. Súd však oslobodil údajných objednávateľov popravy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera, ktorý mal byť hlavným strojcom popravy nepohodlného novinára. Nedostatočné vysporiadanie sa so skutkovým stavom, svedeckými výpoveďami, neprijatie potrebných dôkazov. Aj to sú dôvody, prečo Najvyšší súd SR vrátil prípad vraždy Jána Kuciaka na prvostupňový súd.

Najvyšší súd SR Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku vytkol viacero vecí, ktoré opísal v 120 stranovom rozsudku, čím prípad vracia na nové konanie. V uznesení súdu sa dokonca píše o tom, že rozhodoval v rozpore s elementárnou logikou.


Najvyšší súd Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku vytkol nasledovné:

  • nezistil náležite skutkový stav oslobodzujúcej časti rozsudku a nevysporiadal sa so všetkými podstatnými udalosťami,
  • svoje rozhodnutie zrozumiteľne neodôvodnil,
  • nevykonal všetky dôležité dôkazy,
  • nevysporiadal sa s dôkazmi a ich prepojením s inými,
  • hodnotil dôkazy, ktoré ani nevykonal.

"Môžem potvrdiť, že Špecializovanému trestnému súdu bol 9. septembra vrátený spisový materiál v uvedenej trestnej veci spolu s písomne odôvodneným rozsudkom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorý Špecializovaný trestný súd doručuje procesným stranám," uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Okrem iného Najvyšší súd konštatuje: "Nedostatočné odôvodnenie napadnutého rozsudku spôsobilo nielen to, že po jeho prečítaní nemá čitateľ prehľad o tom, ktorú skutočnosť vzal prvostupňový súd za preukázanú a ktorú nie. Až na výnimky a namiesto odôvodňovania jednotlivých dôkazov a ich konfrontácie s inými dôkazmi nahradil vysvetlenie svojich postupov pri oslobodzovaní obžalovaných všeobecnými formuláciami týkajúcimi sa prezumpcie neviny. Špecializovaný trestný súd dôkazy tak ako ich v úvodnej časti rozsudku popísal, chronologicky vyhodnotil v ďalšej časti odôvodnenia oslobodzujúceho výroku. Zrejme by nedospel k zhodnému záveru s výrokom. Tu treba poukázať na to, že prvostupňový súd nielen hodnotil niektoré dôkazy v rozpore s elementárnou logikou, ale dokonca ako na to bude poukázané v ďalšej časti odôvodnenia."

"Môžem potvrdiť, že Špecializovanému trestnému súdu bol 9. septembra vrátený spisový materiál v uvedenej trestnej veci spolu s písomne odôvodneným rozsudkom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorý Špecializovaný trestný súd doručuje procesným stranám," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Sudca Peter Paluda sa na záver uznesenia vyjadril jasne


Na záver svojho 120 stranového odôvodnenia Najvyšší súd dopĺňa: "Ak by bol prvostupňový súd postupoval chronologicky a v súlade so všetkými zásadami týkajúcimi sa vykonávania hodnotenia dôkazov, nebol by dospel predčasne k rozhodnutiu o oslobodení obžalovaných spod obžaloby." Alena Zsuzsová momentálne sedí vo väzbe za iné delikty a Marian Kočner si odpykáva právoplatný 19-ročný trest za kauzu zmenky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy