Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Školám majú chýbajúce samotesty dodať v najbližších dňoch, vyše 9 000 detí sa už učí dištančne
Zdielať na

Školám majú chýbajúce samotesty dodať v najbližších dňoch, vyše 9 000 detí sa už učí dištančne

BRATISLAVA / Mapa Slovenska podľa COVID automatu pomaly mení farbu, a už to pociťujú aj školy. Najmenej 170 tried sa už učí dištančne. Vďaka dnešnej vyhláške hlavného hygienika budú aj školáci v karanténe o niečo kratšie.

Žiaci už sa učia niekoľko dní v školskom roku 2020/2021 a najmenej 9 000 z nich sa už učí z domu.

"Z 53 267 tried máme v dištančnom vzdelávaní 170 tried a týka sa to 9 353 žiakov, ktorí sa momentálne tento týždeň vzdelávajú dištančným spôsobom," informoval minister školstva Branislav Gröhling. A toto číslo ešte môže byť vyššie. Ministerstvo vychádza z dát, ktoré do 7.septembra poskytlo len 75% škôl. Najviac detí na dištančnej výuke je z týchto okresov. "Je to Štrba, Rožňava, Svidník, Revúca a Humenné," konštatoval minister. Ministerstvo zverejnilo aj prvé výsledky kloktacích testov, ktoré sa robili dobrovoľne. Známe sú zatiaľ výsledky z polovice rozdistribuovaných testov. "Zo 40 tisíc detí sme na základe preverenia kloktacími testami mali 14 detí, ktoré boli pozitívne, čo je 0,04 promile pozitivity," uviedol minister. 

To ale neznamená, že deti sa nepodieľajú na štatistikách pozitívnych z posledných dní. Detí a mladých do 19 rokov bolo pozitívnych 89 zo 7. septembra celkových 417. Minister sľúbil aj dodanie chýbajúcich antigénových samotestov do škôl. 

O samotesty na domáce použitie mali rodičia obrovský záujem a tak sa na niektorých rodičov vôbec neušlo. Niektorí ich dostali neskoro a najmä namiesto 25 kusov dostali balíčky po 5 kusov. "Je 8.9.a nedostali sme ani jeden test, objednané boli načas," písali v komentároch rodičia na sociálnej sieti. "Dokopy žiadalo 423 tisíc rodičov o samotesty pre svoje deti. Na základe informácií budú posledné školy vyskladnené v bratislavskom kraji dnes, 8. septembra a posledné školy zajtra, 9. septembra, budú vyskladnené v banskobystrickom kraji," reagoval minister školstva. 

Vyhláška hlavného hygienika skráti od budúceho pondelka karanténu aj žiakom škôl. "Bude iba 10-dňová karanténa, resp. po piatich dňoch bude možnosť ísť na PCR test a ak bude negatívny tak na ten šiesty, resp. siedmy deň, keď príde výsledok by sa mali žiaci vrátiť do školy," vysvetlil minister školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy