Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záborská bude splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia
Zdielať na

Záborská bude splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia

BRATISLAVA / Na Slovensku nám pribudne nová funkcia splnomocnenca vlády, konkrétne splnomocnenkyne pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Tento post pripadne poslankyni Anne Záborskej, ktorá je známa svojím presadzovaním prísneho interrupčného zákona. Vláda tento návrh odklepla aj napriek tomu, že podľa bratislavského župana Juraja Drobu ministri za SaS sa voči tejto nominácii ohradili.

Splnomocnenkyňou vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia bude poslankyňa Národnej rady SR Anna Záborská (OĽaNO). Schválil to vládny kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO) na svojom dnešnom rokovaní.

​Splnomocnenec vykonáva svoju funkciu bez nároku na odmenu. Vláda vytvorila nový post vládneho splnomocnenca na základe svojho programového vyhlásenia vlády. V ňom uviedla, že si uvedomuje rastúcu závažnosť problému porušovania slobody myslenia, svedomia a náboženstva vo svete. Preto plánuje aktívne podporiť participáciu na aktivitách medzinárodného spoločenstva cez Medzinárodnú alianciu pre podporu náboženskej slobody.

V rámci svojej pôsobnosti splnomocnenec pracuje na systémových opatreniach s cieľom ochrany posilnenia slobody vierovyznania alebo presvedčenia a buduje osvetu na Slovensku. Napríklad v oblasti prínosu cirkví a náboženských spoločností pre občiansky a spoločenský život či potreby medzináboženského dialógu a prevencie náboženského extrémizmu. Úlohou splnomocnenca je monitorovať aktuálnu situáciu v oblasti dodržiavania slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Tiež systematicky skúma možnosti využitia ďalších nástrojov adresnej pomoci komunitám prenasledovaným pre vierovyznanie alebo presvedčenie vo svete a rozvíja ich.

Podľa Drobu išlo o nešťastnú nomináciu

Poslanec NR SR za stranu SaS a predseda BSK Juraj Droba tento krok označil za veľmi nešťastný. "Len aby bolo jasné: Ministri SaS za pani Záborskú nehlasovali a voči tejto personálnej nominácii sa ohradili. Ja budem menej diplomatický: Osoba, ktorá konzistentne bojuje proti právam žien, právam sexuálnych menšín a v očiach nekatolíkov je symbolom inkvizície a bigotnosti, nemôže zastávať takúto pozíciu. Je to úder pod pás všetkým slušným veriacim i neveriacim," skonštatoval Droba. Človek na tomto poste by mal podľa neho spoločnosť spájať, nie polarizovať.

Smutné víťazstvo, smutného premiéra, zhodnotila Nicholsonová

Zvolenie Anny Záborskej za splnomocnenkyňu pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia považuje europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová za jedno z najsmutnejších víťazstiev súčasnej vlády. "Plnej pätolizačov katolíckej cirkvi. Je to smutné víťazstvo smutného premiéra Hegera," zhodnotila Nicholsonová.

Predseda parlamentu Boris Kollár si myslí, že práve Záborská na nový post splnomocnenkyne patrí. "Myslím si, že nikto lepší na tomto poste ako ona nemôže byť. Plne ju v tom podporujem. Veríme tomu, že Záborská si bude v tejto funkcii zodpovedne plniť svoje úlohy. Myslím si, že aj tieto veci treba chrániť. Už tu chránime všetko, tak aj toto treba,“ povedal Boris Kollár, predseda Sme rodina.

Záborská absolvovala štúdium v roku 1972 na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine. Za poslankyňu NR SR bola prvýkrát zvolená v roku 1998 a na tejto pozícii ostala až do roku 2006. Od roku 2004 do 2019 bola poslankyňou Európskeho parlamentu a v roku 2020 sa opäť stala poslankyňou Národnej rady SR. Záborská vo svojom životopise uviedla, že bola spoluautorkou niekoľko desiatok rezolúcií EP, ktoré protestovali proti prenasledovaniu kresťanov a príslušníkov iných náboženstiev v mnohých krajinách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy