Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
COVID AUTOMAT: Situácia sa zhoršila. V ďalších okresoch budú platiť prísnejšie opatrenia
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Situácia sa zhoršila. V ďalších okresoch budú platiť prísnejšie opatrenia

BRATISLAVA / Epidemická situácia na Slovensku veľmi pripomína tú z minulého leta. Sme však dva týždne v predstihu. Od pondelka bude v oranžovej farbe opäť viac okresov - až 14. Prevahu medzi pozitívne testovanými majú nezaočkovaní - tvoria takmer 80 percent.

Rozdelenie okresov sa od budúceho týždňa opäť mení. V oranžovej farbe bude 14 okresov, zvyšných 65 bude zelených. Novú mapu okresov podľa COVID automatu v stredu schválila vláda, platiť bude od pondelka 30. augusta.

Situácia sa zhoršila v okresoch: Bardejov, Košice-okolie, Nové Zámky a Žiar nad Hronom. Naopak k zeleným okresom, oproti predchádzajúcemu týždňu, pribudli Spišská Nová Ves a Stropkov.

Do zelenej farby, teda monitoringu, budú patriť okresy:

  • okres Bánovce nad Bebravou, okres Banská Bystrica, okres Bratislava I.-V., okres Brezno, okres Bytča, okres Čadca, okres Detva, okres Dolný Kubín, okres Dunajská Streda, okres Galanta, okres Hlohovec, okres Humenné, okres Ilava, okres Komárno, okres Krupina, okres Kysucké Nové Mesto, okres Levice, okres Liptovský Mikuláš, okres Lučenec, okres Malacky, okres Martin, okres Medzilaborce, okres Michalovce, okres Myjava, okres Námestovo, okres Nitra, okres Nové Mesto nad Váhom, okres Partizánske, okres Pezinok, okres Piešťany, okres Poltár, okres Považská Bystrica, okres Prešov, okres Prievidza, okres Púchov, okres Revúca, okres Rimavská Sobota, okres Rožňava, okres Ružomberok, okres Sabinov, okres Šaľa, okres Senec, okres Senica, okres Skalica, okres Snina, okres Sobrance, okres Spišská Nová Ves, okres Stará Ľubovňa, okres Stropkov, okres Svidník, okres Topoľčany, okres Trebišov, okres Trenčín, okres Trnava, okres Turčianske Teplice, okres Tvrdošín, okres Veľký Krtíš, okres Žarnovica, okres Žilina, okres Zlaté Moravce, okres Zvolen,

Vo fáze ostražitosti, teda oranžovej farbe, budú okresy:

  • okres Banská Štiavnica, okres Bardejov, okres Gelnica, okres Kežmarok, okres Košice I.-IV., okres Košice-okolie, okres Levoča, okres Nové Zámky, okres Poprad, okres Vranov nad Topľou, okres Žiar nad Hronom;

Mierny rast pozitívnych prípadov na Slovensku pokračuje

Mierny rast pozitívnych prípadov na Slovensku pokračuje. Denne sa u nás diagnostikuje okolo sto prípadov nákazy koronavírusom. Hospitalizovaných je pod 50 pacientov, najviac v Košickom a Prešovskom kraji. Počet ventilovaných pacientov oproti minulému týždňu mierne klesol, tempo rastu nových prípadov je relatívne mierne a pomerne stabilné. Do veľkej miery sa kopíruje trend z minulého roka, čo sa týka počtu prípadov aj hospitalizovaných pacientov. Oproti minulému roku sme však asi dva týždne popredu. Na pravidelnej tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii to uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík.

​V zaočkovanosti podľa Mišíka naďalej zaostávame za priemerom Európskej únie o približne 20 percentuálnych bodov. Medzi prípadmi za ostatné dva týždne bolo 78 % medzi nezaočkovanými osobami. Očkuje sa denne pod 4-tisíc prvoočkovancov, čo je výrazný pokles oproti vrcholu, kedy sa v niektoré dni zaočkovalo prvou dávkou vakcíny takmer 35-tisíc ľudí. „Očakávame, že v septembri pri nástupe vlny aj záujem o očkovanie výraznejšie vzrastie, aj keď pre mnohých bude už z pohľadu choroby neskoro,“ uviedol šéf Inštitútu zdravotných analýz.

Regionálne rozdiely v zaočkovanosti sú v rámci Slovenska naďalej relatívne veľké. Osem okresov má však už zaočkovanosť celkovej populácie cez 50 %. Pribúdajú tiež okresy, kde sa zaočkovanosť populácie nad 50 rokov blíži k hranici 65 %. Pozitívne je podľa Mišíka aj to, že počet osôb nad 50 rokov, ktorí nemajú ani jednu dávku vakcíny, klesol pod 800-tisíc. „Cieľ je toto číslo čo najviac zmenšiť,“ podotkol. Medzi deťmi, ktoré sa aktuálne môžu očkovať, teda od 12 do 18 rokov, má aspoň prvú dávku 21 %.

Ako Mišík dodal, aktuálne sa mení spôsob zberu dát od nemocníc, od budúceho týždňa by mali byť zverejňované štatistiky aj s informáciou, aký je medzi hospitalizovanými pacientmi pomer zaočkovaných a nezaočkovaých.

Sputnikom V sa doočkuje koncom augusta, potvrdil Lengvarský

Sputnikom V sa doočkuje koncom augusta. Ako skonštatoval Lengvarský, pre tých, ktorí sa ruskou vakcínou chceli zaočkovať, vakcíny sú. Prvú dávku tejto vakcíny dostalo viac ako 19-tisíc ľudí. Otázku možnej tretej dávky Sputnika V zatiaľ ministerstvo nerieši, ako minister povedal, rezort má na to minimálne rok času.

COVID automat by sa mohol opäť zmeniť

COVID automat by sa mohol opäť zmeniť. O zmenách kritérií COVID automatu sa stále diskutuje. Odborníci v ňom poukázali na niektoré veci, Inštitút zdravotných analýz a epidemiológovia ich podľa ministra aktuálne vyhodnocujú. „Ide o to, aby okresy neprechádzali do tmavších farieb na základe jedného ohniska, rodinného výskytu nákazy a podobne,“ vysvetlil šéf rezortu zdravotníctva. Konečné rozhodnutie však podľa jeho slov nechá na odborníkov. Prípadná zmena COVID automatu je podľa ministra otázkou dvoch týždňov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy