Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turizmus sa pomaly zobúdza. Darí sa najmä hotelom, ktoré ponúkajú prírodu a šport
Zdielať na

Turizmus sa pomaly zobúdza. Darí sa najmä hotelom, ktoré ponúkajú prírodu a šport

BRATISLAVA / Turistov pomaly pribúda. Ale naozaj pomaly. Ak si návštevnosť porovnáme s vlaňajším letom, čísla sú lepšie. Oba roky však výrazne poznačila pandémia. Darí sa najmä tým hotelom a penziónom, ktoré ponúkajú prírodu a šport. Tie, ktoré sú závislé od biznis klientely, najmä v mestách, naďalej trpia.

Marazmus zatvorených ubytovacích zariadení sa po jari skončil a v júni zaznamenáva štatistický úrad zlepšenie situácie.

"280-tisíc navštevníkov, tieto čísla sú výrazne lepšie, ako bolo pred mesiacom v máji a dokonca výrazne lepšie ako bolo pred rokom," myslí si Jana Morháčová hovorkyňa ŠÚ SR.

Štatístický úrad, ale upozorňuje, jún bol lepší oproti vlaňajšku, ktorý bol tiež postihnutý pandémiou. Úplne inak to vyzerá oproti roku 2019.

"Tá návštevnosť je len na úrovni približne polovičného počtu hostí, ako bolo v roku 2019," dodala Morháčová.

TV JOJ

Tak, ako v celkovej ekonomike vyhráva nad ostatnými krajmi Bratislavský kraj, tak v ubytovacích zariadeniach je to naopak.

Tatranski hotelieri nám potvrdili, že návštevnosť v ich hoteloch pomaly stúpa, no ani zďaleka to nie sú čísla spred dvoch rokov. Mnohí otvárali svoje hoteli až v druhej polovici júna

"Dá sa povedať, že nárast bol len posledný júlový týždeň a prvé tri augustové," povedal  Martin Novotný, riaditeľ hotela v Tatranskej Lomnici. "Tie čísla zďaleka nie sú také, aké by mohli byť, respektívne, aké boli pred tými dvomi rokmi," myslí si Marián Galajda, hovorca siete hotelov.

Tatranské prevádzky zachránili hlavne domáci turisti. Tí spoza hraníc po zavedení istých opatrení neprišli. A čo úplne vyškrtli z objednávok, boli kongresy, za posledné mesiace ich nemali v tatranských hoteloch takmer vôbec.

Najväčší prepad zaznamenali mestské hotely

Najväčší prepad zaznamenali mestské hotely a najmä Bratislava. Skoro likvidačné obdobie má za sebou aj hotel v centre Bratislavy. Kongresy, školenia a najmä zahraniční hostia stále chýbajú ako soľ.

Kongresový turizmus je tu na úrovni vyše 80 percent oproti roku 2019. "Boli tu zahraničné skupinky, ktoré nám sem chodili, točili sa. Bolo to 6, 7 skupín, ktoré nám sem vedeli prísť jeden deň no a teraz dúfame, že sa k tomu znova vrátime," dúfa hlavná recepčná Michaela.

Vešteckú guľu nemá nikto, jeden z odhadov k ubytovaciemu normálu znie takto: "Vidíme to niekedy koncom budúceho roka, druhá polka budúceho roka," dúfa Daniel Tomko, generálny riaditeľ hotela v centre Bratislavy.

Prevádzkovateľom ale naďalej prekáža najmä fakt, že pravidlá sa menia pričasto, chaoticky. "Klienti to vnímajú veľmi negatívne, že sa nevedia vôbec dopredu zariadiť,"  dodal Tomko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy