Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pokračuje očkovanie v osadách. Je to o miestnych autoritách a niekedy aj o prvom odvážlivcovi
Zdielať na

Pokračuje očkovanie v osadách. Je to o miestnych autoritách a niekedy aj o prvom odvážlivcovi

PREŠOV / Očkovanie v rómskych komunitách naráža na slabý záujem. Kultúrny antropológ Alexander Mušinka z Prešovskej univerzity je presvedčený, že dôležité je zamerať sa na autority. Je to model, ktorý funguje podľa neho nielen v rómskej komunite. Niekde to môže byť farár, niekde vajda. V Kojaticiach sa stal inšpiráciou pre ostatných mladý muž, ktorého zasa inšpiroval starosta.

"Keď sa išiel zaočkovať starosta, tak som si od neho zobral príklad, že si chcem chrániť rodinu a blízkych," povedal obyvateľ Kojatíc, Michal Kaleja. 

Michal má 28 rokov a je prvým zaočkovaným z Rómskej komunity v Kojaticiach. Inšpiráciou mu bol starosta obce, keď mladý muž videl, že starosta je v poriadku, dal sa zaočkovať tiež. Po prvej dávke sa na neho chodili pozerať ostatní obyvatelia osady. "Sa ma vypytovali či mám nejaké príznaky," povedal Michal. Po prvom úspešne zaočkovanom prišli na pozvanie ďalší adepti na očkovanie. "Jeden od nás sa išiel zaočkovať a nič mu nebolo," povedala dôvod jedna z adeptiek. "To nie je nič rómske, to je prirodzená vlastnosť. Autority v akejkoľvek komunite sa dajú očkovať majú vplyv na mieru zaočkovania," povedal Alexander Mušinka z  Ústavu rómskych štúdií. Napriek tomu, že už mali nárok na vakcínu aj v jednom z očkovacích centier, zo strachu ostali doma. Po prvom zaočkovanom v komunite ich presvedčilo i to, že ich zaočkovali v obvodnej ambulancii. Pre tie je to záťaž navyše a tak si ich musia plánovať. "Ak máte viac ľudí na ošetrenie počas dňa tak je to pomedzi, ale tak nejako začíname," priznala zdravotná sestra Dušana Jaselská. Podľa niektorých z rómskej komunity k nedôvere k očkovaniu prispeli významnou mierou aj politici. A to aj tí, ktorí s očkovaním stále váhajú. "Keby sa dali oni všetci ako očkovať, dali by sa všetci," vyjadril sa k stavu zaočkovaných politikov obyvateľ Kojatíc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy