Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovenské nemocnice sa pripravujú na tretiu vlnu pandémie. Situácia vôbec nie je ideálna
Zdielať na

Slovenské nemocnice sa pripravujú na tretiu vlnu pandémie. Situácia vôbec nie je ideálna

BRATISLAVA / V našich nemocniciach je aktuálne 93 pacientov s Covidom a zdravotnícke zariadenia sa musia pripraviť na nárast. Hľadajú preto pracovné sily - hlavne zdravotné sestry. Na vrchole druhej pandémie zdravotníci avizovali masový exodus. Podľa vedení viacerých nemocníc sa zatiaľ nekoná, ale počty zdravotníkov, ktoré hľadajú, vypovedajú o niečom inom.

"Momentálne nám chýba 80 zdravotných sestier, ale to je podľa mňa problematika, ktorá sa týka všetkých zdravotníckych zariadení a nemocníc na Slovensku a je dlhodobejšieho charakteru, nie je spojená s pandémiou," konštatovala hovorkyňa košickej nemocnice Monika Krišková. "Podľa informácií od námestníčky pre ošetrovateľstvo potrebovala by doplniť stav personálu aspoň o 50 sestier," vyjadrila sa hovorkyňa banskobystrickej nemocnice Ružena Maťašeje. "Veľa skúsených a zaškolených lekárov si našlo prácu v zahraničí. Druhá vec je, že veľa obvodných lekárov vypadlo," vyjadril sa lekár Peter Visolajský. "Od 1.januára 2020 do dnešného dňa prišli o 3 870 sestier, ktoré opustili systém zdravotníctva," informoval Lukáš Kober, riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. 

Univerzitná nemocnica v Banskej Bystrici nehľadá pracovnú silu len na Slovensku. "Naša nemocnica nakontrahovala personálnu agentúru, ktorá pomôže získať personál z Ukrajiny a Bieloruska," uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Zatiaľ sa im podarilo získať 11 zdravotných sestier, potrebujú ich ale ešte viac. Aj nemocnica v Trenčíne hľadá pracovné sily. "Keby prišlo aj 30 sestier tak by sme ich prijali. Ten úbytok personálu po pandémii je značný," povedala námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť v Trenčíne, Lenka Dunajová Družkovská. Zdravotníci pritom dlhé mesiace čelili náporu pacientov pod denným tlakom že ony samy sa infikujú a Covid prenesú do svojich rodín. Pred rokom im ľudia tlieskali a ďakovali neuvedomujúc si, že to bol začiatok pandémie. S odstupom roka, kedy naši zdravotníci zachránili tisíce životov, a je im začo ďakovať im ale ľudia nadávajú. 

"Ťažké časy nám neskončili, my sme na začiatku tretej vlny. Bude to ťažké obdobie pre zdravotníckych pracovníkov. Myslím si, že ten exodus bude pokračovať aj ďalej," povedal Lukáš Kober. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy