Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako je to s voľbami pre nezaočkovaných? Kvôli novele zákona Pčolinský žiada odstup Mikulca
Zdielať na

Ako je to s voľbami pre nezaočkovaných? Kvôli novele zákona Pčolinský žiada odstup Mikulca

BRATISLAVA / V koalícii to opäť vrie. Peter Pčolinský zo Sme rodina zaútočil na ministra Romana Mikulca. Kritizuje novelu volebného zákona z dielne rezortu vnútra, ktorá podľa neho diskriminuje nezaočkovaných ľudí. V súlade s ústavou nie je ani podľa Petra Kresáka. Pčolinský dokonca žiada, aby Mikulec okamžite odstúpil.

Novelu volebného zákona koaliční poslanci naposledy riešili v júli. Vláda vtedy prerušila rokovanie pre pripomienky hnutia Sme rodina, ktoré súviseli so skrátením moratória. Tentokrát ale Peter Pčolinský novelu kritizuje, že vraj umožní vylúčiť z volieb nezaočkované osoby.


Toto ale rezort vnútra odmieta.  "Mrzí nás, že koaličný poslanec preferuje možnosť štyroch výkričníkov miesto toho, aby si najprv sám preveril všetky skutočnosti a informoval sa o obsahu pripravovanej novely zákona tak, aby nešíril dezinformácie," uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Barbora Túrosová.

Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán rezortu vnútra trvdí, že tento zákon prekážku isť voliť obsahuje posledných 30 rokov. Doteraz ale neboli aplikačné problémy v praxi.Tie spustila až pandémia.  "Čelím teraz aj osobným útokom, čo sa ma skutočne dotýka. Ministerstvo vnútra vôbec nie je pravdou, že by chcelo niekoho obmedziť, či sú to očkovaní alebo neočkovaní. Základný zákon volebný musí aj vždy bude obsahovať túto prekážku," skonštatovala.

Novelu kritizuje aj ústavný právnik Peter Kresák. Pre agentúru TASR povedal, že by rezort mohol nájsť aj menej invazívne riešenie: "Novela sa snaží dosiahnuť, aby karanténa alebo izolácia v domácom prostredí nariadená ministerstvom zdravotníctva bola automaticky vnímaná ako prekážka práva voliť, a teda dôvodom na obmedzenie aktívneho volebného práva občanov."



"Tento paragraf vyvoláva otázniky a preto veríme, že štát zabezpečí adekvátnou cestou ústavou garantované volebné právo pre všetkých svojich občanov," skritizovala strana Hlas-SD prostredníctvom hovorkyni Patrície Macíkovej. 

Novinkou v tomto zákone je zadefinovanie toho, akým spôsobom sa má okrsková volebná komisia dozvedieť, ktorý občan je v karanténe. "Zrazu parlament vie nájsť východisko a riešenie a v čase, keď sme mali prvú a druhú vlnu covidu, tak samosprávy sa nemohli dopátrať, kto je v karanténe," uviedol Michal Kaliňák zo Združenia miest a obcí.

Podľa Evy Chmelovej volebné urny nešli za infekčným človekom v minulosti a nestane sa tak ani podľa novelizovaného zákona. Najbližšie voľby budú budúci rok do samosprávy a do VÚC a na tie chce rezort vnútra pripraviť osobitný zákon na mieru podľa aktuálnej epidemiologickej situácie. Podobný už mali pripravený aj pre prípad referenda."Bol to zákon, ktorý špeciálne upravoval hlasovanie voličov tých, ktorí sú v karanténe. Nechali sme sa inšipirovať českým ministerstvom vnútra, ktorý pripravilo tak isto osobitný zákon pre vykonanie volieb," povedala Chmelová.

Novela volebného zákona sa bude najbližšie riešiť na koaličnej rade, ktorá bude 23. septembra. Ak nastane zhoda, minister vnútra Roman Mikulec ju plánuje predložiť na vládu, ktorá bude hneď o dva dni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy