Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
COVID AUTOMAT: Hlavné mesto už je zelené, v žltej farbe už sú len 3 okresy. V Čakárni je 89 tisíc ľudí
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Hlavné mesto už je zelené, v žltej farbe už sú len 3 okresy. V Čakárni je 89 tisíc ľudí

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Vláda schválila nové rozdelenie okresov. Hlavné mesto prešlo do zelenej farby. Epidemická situácia sa naďalej zlepšuje. Nové rozdelenie okresov bude platné od pondelka, 12. júla.

​Antigénové testovanie bude za symbolickú čiastku, potvrdil to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Pokiaľ na Slovensko prídu ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, je potrebné, aby boli testovaní PCR metódou. PCR test bude zadarmo v určitom počte na jedného obyvateľa. 

Matej Mišík: Stabilne klesáme pri počte prípadov

"Aktuálne sa epidemická situácia naďalej vyvíja pozitívne. Výraznejšie nám klesli aj počty prípadov," zhodnotil na začiatku Matej Mišík z Inštitútu zdravotníckych analýz. Konštatoval zvýšenie počtu ventilovaných pacientov na 15, zároveň dodal, že pri tomto počte hospitalizovaných môže prísť ku komplikáciám. V Európe je situácia viac diferencovaná. "Najvyššie počty prípadov na 100 tisíc obyvateľov zaznamenávajú aktuálne na Cypre, v Spojenom kráľovstve, Portugalsku, či Španielsku," informoval Mišík. "V našom okolí, okrem Českej republiky, vidíme taktiež pokles prípadov. Najrýchlejší rast aktuálne zaznamenávajú na Cypre, Malte, Luxembursku," doplnil informácie o krajinách Európy Matej Mišík. 

​Oproti minulému týždňu vzrástol počet očkovaných prvou dávkou o 3%

"V celkovej zaočkovanosti sme vzrástli o 1,5% a je vidieť, že sa očkovali ľudia primárne druhými dávkami," informoval Mišík. Voľné očkovanie "z ulice" bude v blízkej dobe dostupné aj v iných mestách. "Nie som zástanca povinného očkovania. Neviem si predstaviť, že by sme kvôli tomu museli vyhodiť zo zamestnania zdravotnú sestričku," uviedol minister zdravotníctva. Vladimír Lengvarský. 

"Každý by si mal vybrať logickú možnosť a dať sa zaočkovať," povedal Lengvarský. Štát nebude uznávať potvrdenie o prekonaní koronavírusu. "Ľudia, ktorí prekonali covid-19 sú náchylnejší na to, aby chytili delta variant," uviedol. 

Na prvú dávku čaká viac ako 89 tisíc ľudí, z nich 57 tisíc ešte nemá termín. Okrem toho tento týždeň sa môžu ešte očkovať ľudia, ktorí čakali na vakcínu od Johnson&Johnson. Očkujú ňou v Banskej Bystrici, Žiline a v Trnave. Od pondelka, 12. júla, bude možnosť zaočkovať sa vakcínou Johnson&Johnson aj v Bratislave. 

Rozdelenie okresov

Prvý stupeň ostražitosti (žlté okresy): okres Humenné, okres Ružomberok, okres Turčianske Teplice,

Monitoring (zelené okresy): okres Bánovce nad Bebravou, okres Banská Bystrica, okres Banská Štiavnica, okres Bardejov, okres Bratislava I.-V., okres Brezno, okres Bytča, okres Čadca, okres Detva, okres Dolný Kubín, okres Dunajská Streda, okres Galanta, okres Gelnica, okres Hlohovec, okres Ilava, okres Kežmarok, okres Komárno, okres Košice I.-IV., okres Košice-okolie, okres Krupina, okres Kysucké Nové Mesto, okres Levice, okres Levoča, okres Liptovský Mikuláš, okres Lučenec, okres Malacky, okres Martin, okres Medzilaborce, okres Michalovce, okres Myjava, okres Námestovo, okres Nitra, okres Nové Mesto nad Váhom, okres Nové Zámky, okres Partizánske, okres Pezinok, okres Piešťany, okres Poltár, okres Poprad, okres Považská Bystrica, okres Prešov, okres Prievidza, okres Púchov, okres Revúca, okres Rimavská Sobota, okres Rožňava, okres Sabinov, okres Šaľa, okres Senec, okres Senica, okres Skalica, okres Snina, okres Sobrance, okres Spišská Nová Ves, okres Stará Ľubovňa, okres Stropkov, okres Svidník, okres Topoľčany, okres Trebišov, okres Trenčín, okres Trnava, okres Tvrdošín, okres Veľký Krtíš, okres Vranov nad Topľou, okres Žarnovica, okres Žiar nad Hronom, okres Žilina, okres Zlaté Moravce, okres Zvolen;

Zelená farba alebo monitoring

Zelená farba alebo monitoring je v škále Covid automatu najlepšou. V tejto farbe už je väčšia časť aktivít a prevádzok bez obmedzení. 
Tieto obmedzenia ostávajú v platnosti aj v zelenom okrese:
  • Rúško v interiéri v spoločných priestoroch a na hromadných podujatiach aj v exteriéri
  • Hromadné podujatia: Na státie max 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75% do 1000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri
  • Svadby, kary, oslavy, večierky: Kapacita podľa podmienok pre HP resp. podľa príslušného semaforu
  • Na státie max. 50% kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75% do 1000 osôb v exteriéri, do 500 v interiéri, bližšie informácie podľa semaforu
    pre cirkvi (duchovnú a pastoračnú službu)
  • Fitness prevádzky: Max. 50 osôb alebo min. 15 m2 / osobu
  • Wellness, aquapark a kúpele (nie zo zdravotných indikácii): Max. 50% kapacity na 1 sektor, resp. max. počet osôb do 1000

Viac informácii o vašom okrese v Covid automate nájdete TU.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy