Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Meteorológovia vydali výstrahy: Nasledujúce dni môžu teploty dosahovať až 40 stupňov
Zdielať na

Meteorológovia vydali výstrahy: Nasledujúce dni môžu teploty dosahovať až 40 stupňov

SLOVENSKO / Po pár "teplých letných dňoch", sa vracajú "horúce letné dni", keď teploty opäť stúpajú nad 30 stupňov. Na juhu Slovenska je už tráva suchá a spálená, prvé kombajny vyšli na polia kosiť obilie a ľudia sa ochladzujú ako len môžu. Nasledujúce dni budú teploty atakovať možno až 40 stupňov. Meteorológovia vydali výstrahy a lekári odporúčajú dbať na pitný režim a vyhýbať sa priamemu slnku.

Voda v jednom z bratislavských jazier je teplá ako čaj, a teda že by nejako výrazne osviežila, sa nedá celkom povedať. Keď vyleziete von, o pár minút ste rozpálení. V pondelok bolo celkom príjemných 28 stupňov na juhu a na severe okolo 24. V utorok teploty výraznejšie poskočili. "Do 34 stupňov," hovorí meteorológ Michal Hazlinger. A to v žiadnom prípade nie je vrchol.

Teploty budú stúpať ešte viac

Čaká nás ozaj horúce peklo. "V stredu okolo 36 stupňov, vo štvrtok očakávame až 38 stupňov," hovorí Hazlinger. To už sú tropické teploty, ktoré nie každý dobre znáša. Odborníci odporúčajú sledovať pitný režim a chrániť seba, deti i seniorov pred prehriatím.

Nezabúdajme aj na domáce zvieratá a živočíchy v prírode

Nenechávajme zvieratá v aute, dozrime, či majú dostatok vody v miske a pre divo žijúce živočíchy, napríklad včely, vytvoriť malé napájadlá. Horúčavy nebudú trvať dlho, o pár dní príde možno až nepríjemné osvieženie. "Vo štvrtok večer búrky, v piatok ochladenie, búrky, miestami aj krupobitie," hovorí Hazlinger. 

Pre poľnohospodárov to nie je najlepšia správa

Vo viacerých okresoch na juhu Slovenska už počas uplynulého víkendu začali so žatvou ozimného jačmeňa alebo repky. Žatva pšenice mešká, začalo sa s ňou až dnes v okrese Nové Zámky. "Na horúce počasie z predchádzajúcich dní obilie nezareagovalo dobre. Porasty sú miestami zahorené, zrno pšenice je drobné," informuje hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. No a ak do toho prídu aj búrky so silným vetrom a krupobitím, obilie zničia tesne pred jeho zberom z poľa.

Na naše územie prúdi veľmi teplý pôvodom tropický vzduch

Ten prináša veľmi vysokú dennú teplotu, jasnú, alebo takmer jasnú oblohu, minimum zrážok . Na Slovensku sa už predpoludním dostávame na hodnotu tropického dňa, teda na teplotu aspoň 30°C a popoludní teplota ešte stále stúpa.

V stredu iba veľmi málo miest nedosiahne na 30°C

Najmä v Podtatranskej oblasti a na krajnom severovýchode. Do štvrtkového rána teplota poklesne na 22 až 16°C, chladnejšie bude v dolinách a kotlinách. Cez deň bude mimoriadne teplo a pridá sa k vysokej teplote aj pocit dusna. Štvrtkové maximum bude od 31 do 38°C, ojedinele sa objavia prehánky, búrky. V piatok síce začne slnečnou oblohou , ale počas dňa bude oblakov pribúdať a objavia sa aj prehánky a búrky. Tie môžu byť aj intenzívne a priniesť krupobitie, silné dažde a vietor. Bude ale stále horúco, denná teplota dosiahne na 30 až 35, na krajnom západe okolo 28°C.

Studené frontálne rozhranie, lebo ona nám prinesie zrážky

Počas víkendu prinesie viac oblačnosti, častejšie prehánky, v sobotu ešte aj intenzívne búrky a zjemnenie horúčav. Víkendové dni budú s teplotou od 26 do 31°C. Nezabúdajme v týchto horúcich dňoch na pitný režim, ochranu pred slnkom a doprajme si aj dostatok odpočinku. Slnko vyčerpáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy