Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Referendum sa konať nemôže. Ústavný súd vyhlásil otázku za protiústavnú
Zdielať na

Referendum sa konať nemôže. Ústavný súd vyhlásil otázku za protiústavnú

Archívna reportáž

Prezidentka Čaputová k referendu

KOŠICE / V stredu, 7. júla, o 11tej sa uskutočnilo neverejné zasadnutie pléna Ústavného súdu Slovenskej republiky. Predmetom rokovania bolo, okrem iného, aj rokovanie o návrhu prezidentky Slovenskej republiky na začatie konania o súlade predmetu referenda.

Ústavný súd po neverejnom rokovaní oznámil, že otázka položená v referende je protiústavná. Traja sudcovia nesúhlasili. Bolo to podľa predsedu ÚS SR Ivana Fiačana ťažké rozhodovanie. ÚS skonštatoval, že výsledkom referenda môže byť aj zmena Ústavy. V závislosti podoby referendových otázok výsledkom referenda môžu byť rôzne právne normy. Referendum sa teda nemôže konať.

Petičný výbor pokladá rozhodnutie za prekvapivé a chce podniknúť ďalšie kroky. Predseda strany Robert Fico sa chce obrátiť na medzinárodné inštitúcie a Peter Pellegrini označil 7. júl za čierny deň demokracie Slovenska.

Petičný výbor odovzdal petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách v podateľni Prezidentského paláca 3. mája. Tá mala vyše 600-tisíc podpisov. Podľa zástupcov petičného výboru ide o najrýchlejšie vyzbieranú občiansku petíciu v histórii Slovenska.

Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) odovzdala petičnému výboru viac ako 302-tisíc podpisov

Uviedol to predseda strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) a poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini na tlačovej besede pred Prezidentským palácom. Podpisy začala strana zbierať 5. februára a ide o počet, ktorý zozbieral výlučne Hlas-SD. Besedu strana zorganizovala pri príležitosti odovzdávania podpisov pod petíciou za vypísanie referenda za predčasné voľby. Podľa Pellegriniho toto nie je referendum politických strán ale občanov.

​Prezidentka podala podnet na Ústavný súd

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti s petíciou za vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách obráti so svojimi otázkami na Ústavný súd SR. Ústavný súd požiada, aby posúdil, či predmet navrhovaného referenda je, alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende.

Prezidentka Zuzana Čaputová uviedla, že úlohou prezidentky je urobiť rozhodnutie, ktoré zabezpečí ústavnosť referenda, a ktoré nebude sprevádzané žiadnymi pochybnosťami z ústavného hľadiska. Hlava štátu chce tieto sporné otázky vyriešiť ešte pred vyhlásením referenda. Tak by nemohol byť spochybnený ani jeho priebeh a ani výsledok.

Znenie otázky v referende: "Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy