Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Reakcie na rozhodnutie Ústavného súdu: Pellegrini to označil za čierny deň demokracie
Zdielať na

Reakcie na rozhodnutie Ústavného súdu: Pellegrini to označil za čierny deň demokracie

KOŠICE / Ústavný súd Slovenskej republiky v stredu, 7. júla, pojednával o referende. Podnet dostali od prezidentky Zuzany Čaputovej. Výsledkom je, že referendum sa konať nemôže. Otázka, ktorá je v ňom položená je podľa ÚS v rozpore s Ústavou.

"Strana Sloboda a Solidarita (SaS) rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR. Boli sme však pripravení považovať rozhodnutie občanov v referende za záväzné a podľa neho aj v parlamente hlasovať," reagovala na rozhodnutie súdu strana Sloboda a Solidarita. 

Peter Pellegrini: Čierny deň demokracie Slovenska

"Toto rozhodnutie je tvrdou fackou slovenskej demokracii a aj tvrdou fackou ľuďom, ktorým tak popreli možnosť naplniť jedno zo základných demokratických práv," vyjadril sa k rozhodnutiu Ústavného súdu Peter Pellegrini. "Rozhodnutie ÚS, hoci ho musíme rešpektovať, je formálno- právnym verdiktom, ktorému chýba demokratický duch a nesie v sebe nebezpečný precedens do budúcnosti," pokračoval vo svojom vyjadrení bývalý premiér Peter Pellegrini. 

Petičný výbor: Sme rozčarovaní a prekvapení

"Ako predstavitelia petičného výboru sme nesmierne rozčarovaní a prekvapení verdiktom Ústavného súdu. Ako občania tejto krajiny toto rozhodnutie považujeme za neprijateľné. Skutočnosť, že Ústavný súd berie občanom právo na vyjadrenie svojho názoru vnímame veľmi negatívne," reaguje petičný výbor a plánuje ďalšie kroky. " Zároveň to otvára množstvo ďalších otázok, ktoré bude treba následne vyriešiť. Je nám však nesmierne ľúto, že Ústavný súd zmaril snahu 600 000 nespokojných občanov, ktorí niesú spokojní s aktuálnou vládnou garnitúrou. V najbližšej dobe sa podobne oboznámime s verdiktom súdu a následne zvážime ďalšie kroky," informovali vo svojom stanovisku. 

Robert Fico: Odporúčam nahnevaným občanom, aby to dali najavo

Podľa Fica je za zmarenie referenda politicky zodpovedná prezidentka SR a odporúčajú nahnevaným občanom , aby to dali najavo. Informoval aj o tom, že sa obrátia na medzinárodné inštitúcie. 

Igor Matovič: Hlboko nesúhlasím so zlomyselným konaním pani prezidentky Čaputovej

"Nie, nie som za predčasné voľby, ALE som hlboko presvedčený, že voliči opozície majú právo na konanie referenda o tejto otázke, bez ohľadu na to, či sa nám to páči alebo nie," reagoval minister financií a bývalý premiér Igor Matovič. 

SNS: Dnešným rozhodnutím Ústavný súd povýšil práva poslancov nad práva občanov Slovenskej republiky

"Slovenská národná strana rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu, no napriek tomu je presvedčená, že Ústavný súd rozhodol v rozpore s ústavnými zvyklosťami a Ústavou Slovenskej republiky. Ak môžu volebné obdobie skracovať poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, čo v histórii Slovenskej republiky urobili trikrát, nie je najmenší dôvod pochybovať o tom, že skrátiť volebné obdobie môžu skrátiť aj občania Slovenskej republiky hlasovaním v referende," uviedli vo svojom stanovisku. "Dnešným rozhodnutím Ústavný súd povýšil práva poslancov nad práva občanov Slovenskej republiky. Je zrejmé, že týmto rozhodnutím Ústavný súd vyšiel v ústrety prezidentke Slovenskej republiky," doplnili v stanovisku. 

Prezidentka Zuzana Čaputová: Je niekoľko riešení, ak chceme, aby referendum bolo

"Z rozhodnutia súdu je jasné, že vyhlásenie referenda nie je možné," reagovala prezidentka Zuzana Čaputová. 

Mária Kolíková: Ak sa rozhodnutie nepáči, je potrebná právna zmena

"Myslím si, že je dobré, že poznáme rozhodnutie Ústavného súdu SR k otázke predčasných volieb. Niekto sa teší z výsledku, niekto môže byť z neho sklamaný,“ pokračovala ministerka. Vysvetlila, že ak sa nezmení právna úprava, či už na úrovni ústavy alebo potom aj zákona, tak nie je namieste, aby sme zbierali podpisy pod referendum k predčasným voľbám. "Ak sa nám nepáči toto rozhodnutie a tento stav, je potrebné k tomu vyvolať zmenu právnej úpravy. Ak by sme naozaj chceli upraviť predčasné voľby cestou referenda v ústave, treba k tomu vážnu debatu, za akých podmienok je to namieste, rešpektujúc aj rozhodnutie ústavného súdu. To znamená, že je určite potrebné si počkať aj na písomné vyhotovenie rozhodnutia a riadne sa oboznámiť s celým odôvodnením. Lebo práve to pre nás môže byť cesta, ako k tomu dospieť,“ uzavrela.

Premiér Eduard Heger: Je to iba opozičný strach

"Ako zástanca právneho štátu rozhodnutie ústavného súdu rešpektujem. Som rád, že sa táto otázka vyriešila a Slovensko má aj v tejto téme jasné pravidlá. Ohlásené snahy opozície o zmenu ústavy jasne ukazujú, že sa nevedia zmieriť s výsledkom demokratických volieb, a je to znak ich stupňujúceho sa strachu s očisty Slovenska, čo ich ženie k tomu, že za každú cenu sa chcú vrátiť k moci," uviedol Heger.

Irena Biháriová: Odmietame výroky Igora Matoviča

"Rozhodnutie Ústavného súdu rešpektujeme," napísala v stanovisku predsedníčka strany PS. Reagovala aj na slová Igora Matoviča, ktorý označil konanie prezidentky za politicky mierené kroky. "Odmietame však vyjadrenia predsedu OĽaNO Igora Matoviča, ktorý pripisuje zodpovednosť za rozhodnutie Ústavného súdu prezidentke Zuzane Čaputovej. Odmietame jeho výroky, ktorými zhodnotil jej legitímnej konanie nechať súd zvážiť prípustnosť referendovej otázky ako „podlé a zákerné“," komentovali reakciu Matoviča. "Práve Igor Matovič a súčasná vládna koalícia svojim nekompetentným vládnutím, neustálym vnášaním sporov a narúšaním stability vlády počas najkrízovejšieho obdobia, dohnali ľudí k volaniu o predčasných voľbách," doplnila Irena Biháriová. 

Znenie otázky v referende: "Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“

Súvisiace články

Najčítanejšie správy