Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Strana Petra Pellegriniho vyzbierala viac ako 250 tisíc hlasov na referendum o predčasných voľbách
Zdielať na

Strana Petra Pellegriniho vyzbierala viac ako 250 tisíc hlasov na referendum o predčasných voľbách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) vyzbierala viac ako 285-tisíc podpisov obyvateľov Slovenska pod petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách.

 Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda strany Peter Pellegrini. Podpisy začala strana zbierať 5. februára a ide o počet, ktorý zozbieral výlučne Hlas. Referendum na Slovensku vyhlasuje prezident na základe petície aspoň 350-tisíc občanov alebo na základe uznesenia Národnej rady SR (NR SR) do 30 dní od petície, respektíve uznesenia NR SR. Referendum sa vykoná do 90 dní od jeho vyhlásenia.

"Od 5. februára, čiže za dva a pol mesiaca sme sa naozaj snažili. Budem dnes hovoriť o výsledku, ktorý sa podaril strane Hlas. Budem hovoriť o výsledku, ktorým momentálne disponujeme tu na našej centrále, nakoľko spravujeme aj P.O.box, ktorý sme zriadili a, samozrejme, aj výsledky ľudí, ktorí sa tu zastavovali a fyzicky prinášali svoje podpisy," povedal na úvod tlačovej konferencie Peter Pellegrini. 

Dôvodom spustenia tejto akcie bol podľa Pellegriniho chaos a amaterizmus, ktoré sú typické pre vládu a jej zlyhania na domácej či zahraničnopolitickej scéne. "Toto číslo preto nie je prekvapením, a to aj s ohľadom na prieskumy dôveryhodnosti členov vlády, ktoré sú dlhodobo nízke. Predpokladám, že budúci týždeň sa to číslo zaokrúhli na 300-tísc a keď dostane pani prezidentka dvojnásobne vysoké číslo, tak jej rozhodnutie bude asi jednoduchšie,“ ozrejmil Pellegrini. Ako dodal, verí, že ak prezidentka referendum vyhlási, bude úspešnejšie ako tie predošlé.

"Sloboda a Solidarita (SaS) je stranou, ktorá ctí priamu demokraciu. Ak bude referendum o predčasných voľbách úspešné a vyvstanú z neho konkrétne záväzky alebo rozhodnutia, SaS to bude rešpektovať," vyjadril sa predseda strany Richard Sulík. V referende sa chcú ľudí pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie NR SR tak, aby sa voľby do NR SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda. Podľa Sulíka je tam niekoľko ústavnoprávnych otázok, napríklad či také referendum nenarúša politické práva poslancov. "Je tu otázka, či sa prezidentka obráti na Ústavný súd SR s touto referendovou otázkou. Potom je tu otázka, ako rozhodne ústavný súd. Je tam mnoho vecí otvorených. Preto vám viem dnes iba všeobecne povedať, že my si ctíme priamu demokraciu a výsledky referenda, platného referenda, budú pre nás záväzné,” doplnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy