Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pestovatelia z Považia sú zúfalí: Zlodeji im ukradli historické odrody ovocných stromov
Zdielať na

Pestovatelia z Považia sú zúfalí: Zlodeji im ukradli historické odrody ovocných stromov

POVAŽIE / Zlodeji sa neštítia ničoho a ukradnú naozaj čokoľvek. Príkladom sú kuriózne krádeže v dvoch škôlkach na Považí. Z tej klasickej škôlky v Bošáci niekto ukradol deťom šmykľavku. O niekoľko kilometrov ďalej zase z ovocnej škôlky zmizlo 140 stromov.

Stačil jediný nočný záťah zlodejov a niekoľkoročné úsilie pestovateľov vyšlo nazmar. V ovocnej škôlke v obci Moravské Lieskové, kde je vysadených vyše 800 historických odrôd stromov, zostali po vzácnych drevinách iba holé diery. "Ukradli nám 140 kusov ovocných drevín, boli to vzácne, historické odrody, ktoré mali pre nás obrovskú hodnotu, pretože sme ich ďalej rozmnožovali," povedal Ľudovít Vašš, ekologický poľnohospodár. Išlo o asi trojročné jablone a hrušky, vysoké jeden a pol metra. Vysadili ich na jeseň. "Pre zlodeja nebolo náročné stromy vytiahnuť, pretože ešte neboli zakorenené, predpokladám, že minimálne hodinu mu to trvalo, než tých 140 stromov odniesol a naložil do auta," skonštatoval Vašš.

Materiálnu škodu ukradnutých stromov odhadli na 2 000 eur, no spoločenská škoda je nevyčísliteľná. "Boli by sme radi, ak by sa nám vrátili, pretože je veľmi náročné sa k ním spätne dopátrať, keďže sme ich objavili 4 až päť rokov dozadu," vyjadril sa Vašš. Zlodeji nevyčíňali v tejto ovocnej škôlke prvýkrát. Majiteľovi však už došla trpezlivosť a krádež tentoraz nahlásil aj na polícii. "Policajti z Nového Mesta nad Váhom začali trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže," uviedol hovorca KR PZ Trenčín Pavol Kudlička. "Je to veľké úsilie zachrániť historické odrody a v podstate jednou krádežou nám zmizla mnohoročná práca," dodal Vašš.

Bezohľadní boli aj zlodeji o dve dediny ďalej. V Bošáci niekto ukradol deťom šmykľavku priamo z dvora materskej školy. "Poviem pravdu, je nám veľmi ľúto, že sa niekto znížil k takému činu, že deti okradol o hračku, o radosť, ktorú sme tu mali úplne novú," vyjadrila sa Katarína Kusendová, riaditeľka školy. Deti ale dlho bez šmykľavky neostanú. Nainštalovali tam totiž pôvodnú. V prípade oboch krádeží, či už v škôlke pre deti alebo v tej ovocnej, platí, že ak by ste mali akékoľvek informácie, ktoré by smerovali k vypátraniu páchateľov, kontaktujte políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy