Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zaparkovať v Bratislave na sídliskách je náročné. Komplikujú to aj parkoviská, na ktorých sa kradne
Zdielať na

Zaparkovať v Bratislave na sídliskách je náročné. Komplikujú to aj parkoviská, na ktorých sa kradne

BRATISLAVA / Nájsť vhodné miesto na parkovanie nie je vôbec jednoduché. Dvojnásobne to platí v bratislavskej Petržalke. Obyvatelia sa napriek tomu snažia vyhýbať mnohým pochybným parkoviskám, pretože sa o svoje autá boja. Stovky voľných miest tak ostávajú prázdne. To sa už zrejme čoskoro zmení.

Už na jeseň by sa mala spustiť jednotná parkovacia politika, ktorá by v otázke parkovania mohla pomôcť. Mestská časť Petržalka však potrebuje pomôcť aj trochu inak. Niektoré parkoviská totižto nesprevádza dobrá povesť.

"Keď sme v rámci parkovacej politiky tých ľudí sa pýtali, že prečo tie parkovacie miesta nevyužívajú a pritom 150 metrov odtiaľ parkujú na chodníku a v rozpore, tak nám povedali, lebo sa tam kradne, lebo sa tam poškodzujú autá," vysvetlil starosta bratislavskej mestskej časti Ján Hrčka. Ide o relatívne veľké parkoviská, ktoré sa nachádzajú napríklad na málo frekventovaných miestach. Často nie sú osvetlené a v minulosti malo na nich dochádzať k rôznym výtržnostiam. Obyvatelia sa teda boja, že si svoje auto nájdu s rozbitým oknom, ba aj bez kolies. Jeden prípad eviduje mestská polícia aj z januára tohto roka. "Hliadka Expozitúry mestskej polície Bratislava V, počas výkonu hliadkovej služby, zabránila pokusu o krádež technického zariadenia (konkr. katalyzátora) z jedného z motorových vozidiel," konštatovala v stanovisku hovorkyňa mestskej polície Barbora Krajčovičová. Mestská čas preto plánuje na parkoviskách, ktoré zatiaľ zívajú prázdnotou osadiť kamery. Stať by sa tak malo ešte v priebehu tohto roka. "Práve na to, aby sme nejakým spôsobom motivovali tých ľudí a obyvateľov Petržalky, parkovať na takýchto parkoviskách chceme práve zaviesť kamerové systémy alebo zvýšené hliadky mestskej polície," uviedol Ivan Lučanič z referátu mobility mestskej časti Bratislava - Petržalka. "Ku koncu minulého roka v hlavnom meste verejné priestranstvá monitorovalo 334 kamier. Pričom najviac kamier, a to 198 tvorili kamery bezpečnostné," informoval hovorca mestskej polície Peter Pleva. A tých má podľa starostu podstatne pribúdať. Hovoríme o stovkách kamier v Petržalke. Rovnako sa majú viaceré parkoviská osvetliť. Na niektorých miestach by tak už v noci nemuselo stáť len 20, ale rovno 100 ďalších áut. Jedným z takých miest je aj parkovisko pri dostihovej dráhe, ktoré dnes slúži skôr na jazdy autoškoly, ako na parkovanie. "V súčte v celej Petržalke sa budeme blížiť aj k 1000 parkovacím miestam. Len samotná dostihová dráha ich má asi 450," uviedol starosta Ján Hrčka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy