Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Združenie miest a obcí Slovenska presadzuje v Pláne obnovy zriadenie centier zdieľaných služieb
Zdielať na

Združenie miest a obcí Slovenska presadzuje v Pláne obnovy zriadenie centier zdieľaných služieb

BRATISLAVA / Združenie miest a obcí Slovenska presadzuje v Pláne obnovy zriadenie centier zdieľaných služieb. Už dnes starostovia a primátori poukazujú na to, že na Slovensku existuje takmer 180 spoločných úradov. Od vlády však žiadajú prispievať na ich prevádzku v primeranom rozsahu. Obce sa totiž sťažujú, že musia za prenesené služby štátu doplácať desiatky percent. A to aj v prípade, že výdavky šetria spoločnými úradovňami.

Je tomu už 20 rokov čo obce a mestá začali riešiť agendu, ktorú dovtedy riešil výlučne štát. Pre obce to bola nielen práca navyše, ale aj vyššie výdavky.

Najmä tie malé obce to pocítili. A to nie len také, ktoré majú sotva 20 obyvateľov, ale aj také kde sú ich stovky. V bardejovskom okrese fungujú už roky desiatky obcí pod jedným spoločným úradom. "My sa teraz nachádzame v oblasti, kde sa 88 obcí dohodlo, že to bude vykonávať za nejakú úplatu," konštatoval Branislav Tréger, predseda Združenia miest a obcí na Slovensku. "Na našej úradovni pracuje 14 zamestnancov, ktorí majú na starosti personalistiku, mzdy, účtovníctvo, stavebný úrad a agendu životného prostredia," vysvetlila predsedníčka spoločnej úradovne, starostka obce Richvald, Zuzana Germanová. Medzi 88 obcami je aj jedno mesto a jedna obec z okresu Vranov nad Topľou. Každý občan navštívi svoj úrad v obci, ale všetko ostatné cez starostov zabezpečia spoloční úradníci. "Tu sa ukazuje, že tá spoločná úradovňa je tak veľká, že si musí prenajímať priestory v okresnom meste," uviedol ústredný riaditeľ kancelárie ZMOSu, Michal Kaliňák. "Ja si to dobre neviem predstaviť, že by som mal jednu účtovníčku a tá by ochorela," vyjadril sa k situácii starosta obce Becherov, Jozef Gmiterko. "Výhoda spoločného úradovania je, že sadne druhá za jej počítač a robí. Za 2400 eur my máme kompletný servis," doplnil Gmiterko. Obce prispievajú na chod spoločnej úradovne podľa počtu obyvateľov. No i tak musia na fungovania doplácať desiatky percent. Za tieto služby štát obciam platí. Tiež podľa počtu obyvateľov, no podľa ZMOSu na základe 16 rokov starého cenníka a tak za niektoré služby dostanú ročne hodnotu obedového menu. "Špeciálny stavebný úrad 18 eur, životné prostredie 7,40 tam môže byť," povedal starosta Jozef Gmiterko. "Cenník ostal platný od roku 2005, zmenila sa len mena," doplnil Michal Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy