Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pojednávanie s Dušanom Kováčikom: Manželka zostala zo dňa na deň bez finančných prostriedkov
Zdielať na

Pojednávanie s Dušanom Kováčikom: Manželka zostala zo dňa na deň bez finančných prostriedkov

Archívna reportáž

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde viac ako 5 dní prebiehalo pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Podozrivý je z brania úplatkov od mafie, aj z vynášania informácii.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ostáva vo väzbe. Rozhodla o tom dnes sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská, keď zamietla jeho žiadosť o prepustenie. "Nechcem sa tu nejako zoširoka rozširovať o podmienkach kolúznej väzby a podmienkach výkonu. Ale ja som asi posledný, ktorý by mal záujem nejakým spôsobom ísť niečo mariť," povedal na súde Kováčik. Kováčik hovoril o tom, že pobyt vo väzbe negatívne vplýva na jeho zdravie. Tvrdí, že má problémy so srdcom a musí minimálne dva krát do roka navštevovať lekára. Z väzby síce vyšetrenie umožnili, no nie u jeho kardiológa. Účel väzby podľa sudkyne nie je možné nahradiť dohľadom probačného a mediačného úradníka. Zároveň zamietla návrh obžalovaného na zloženie peňažnej záruky 70 000 eur a jeho písomný sľub. Dušan Kováčik, ktorý čelí súdnemu procesu pre viaceré skutky, je vo väzbe od októbra 2020 z dôvodu hrozby ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Z pojednávania nakoniec odchádzal spokojný asi iba prokurátor. Dušan Kováčik totiž do najbližšieho procesu ostáva aj naďalej za mrežami väzby.

Vypovedal aj Ľubomír Kudlička, niekdajší mafiánsky boss

Na Špecializovaný trestný súd priviezli v piaty deň pojednávania aj Ľubomíra Kudličku, mafiánskeho bossa skupiny takáčovcov. Kudlička je odsúdený na 25 rokov za objednávku vraždy istého podnikateľa. Vypovedal a svedčil aj v prípade obvinenia Dušana Kováčika. Či jeho svedectvo bude v prospech obvineného nie je jasné. "Bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika vôbec nepoznám. Tie informácie, ktoré som sa dozvedel z médií, že máme spolu veľmi blízky vzťah alebo, žeby som s ním dokonca chodil na dovolenky. To sa absolútne nezakladá na pravde," povedal na súde Kudlička. 

Svedok Novocký: Stávalo sa, že trestné veci odňal dozorovému prokurátorovi a pridelil inému

Európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Novocký vo svojej výpovedi ku skutku týkajúceho sa prepustenia Ľubomíra Kudličku z väzby povedal, že v roku 2017 pôsobil ako zástupca riaditeľa odboru všeobecnej kriminality ÚŠP. Prípad obvineného Kudličku mal na starosti prokurátor Michal Stanislav, ten sa však pre dovolenku nemohol zúčastniť na zasadnutí ŠTS o väzbe obvineného. Podľa neho Stanislava v prípade neprítomnosti zastupoval Tomáš Honz. Ani ten sa však pre iné pracovné povinnosti nemohol zúčastniť na predmetnom zasadnutí. Preto Novocký určil, že na zasadnutie do Banskej Bystrice pôjde prokurátorka Blanka Godžová, ktorá tam v ten deň mala aj iné pojednávanie. Asi dva dni pred zasadnutím Novockému podľa vlastných slov volal Dušan Kováčik a pýtal sa, kto na predmetné zasadnutie pôjde. Keď uviedol, že Godžová, obžalovaný sa spýtal, či je v práci.

Keď Kudličku prepustili z väzby, podľa Novockého celú záležitosť na ÚŠP preberali. "Mňa osobne táto situácia prekvapila," povedal. Doplnil však, že nemal vedomosť o stave vyšetrovania danej trestnej veci. Godžová Novockému podľa jeho slov povedala, že mala súhlas alebo pokyn Dušana Kováčika nepodávať voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku sťažnosť. Podľa Novockého zároveň "nebola celkom vo svojej koži". Svedok doplnil, že obžalovaný sa občas zvykol informovať o stave trestného konania v medializovaných prípadoch. Takisto sa stávalo, že trestné veci odňal dozorovému prokurátorovi a pridelil inému.

Prokurátor Honz: Mal som z toho veľmi zlý pocit, ako keby sa snažil zbavovať spisov

Prokurátor Honz pred súdom potvrdil, že bol v roku 2017 zastupujúcim prokurátorom Michala Stanislava, ktorý mal trestnú vec Kudličku na starosti a podľa neho bol proti prepusteniu obvineného z väzby. Keďže sa však predtým venoval problematike korupcie a neskôr extrémizmu, o prípade nemal detailné vedomosti. "O Kudličkovi som nevedel vôbec nič," povedal Honz s tým, že od rozhodnutia o jeho väzbe nemal žiadne osobné očakávania. Na druhej strane však skonštatoval, že nie je dobrým signálom, keď ÚŠP súhlasí s prepustením šéfa zločineckej skupiny. Honz doplnil, že nevie, či sa prokurátorka Godžová radila s niekým o postupe v tejto veci. "Ja by som sa bál niečo také urobiť," dodal.

Honz zároveň označil Dušana Kováčika za šéfa s dobrým vzťahom k podriadeným, ktorý podporoval jeho protiextrémistickú agendu. Ku koncu výkonu funkcie však bol podľa neho viditeľne unavený a pripustil aj možnosť svojho zadržania. "Niečo sa proste v ňom zlomilo," povedal Honz. Spomenul aj fakt, že mu obžalovaný poslal spis prípadu skartácie spisu Gorila, ktorý mu nariadil prideliť prokurátorovi Mariánovi Vargovi. Dušan Kováčik pritom podľa Honza dozoroval eurofondovú trestnú kauzu, v ktorej figuroval Vargov syn. "Mal som z toho veľmi zlý pocit, ako keby sa snažil zbavovať spisov," vyhlásil s tým, že odkaz od obžalovaného prilepený k spisu si pre istotu aj odfotografoval. Doplnil, že týmto sa chcel chrániť pred prípadným zaradením do nejakej „skupiny" s obžalovaným.


Podľa SaS je odobratie previerky až po tom, čo je začaté trestné stíhanie alebo je vec pred trestným súdom, popretím účelu bezpečnostných previerok. 

V utorok, 13. júla, pokračovalo pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Počas štvrtého dňa vypočuli svedkov, ktorých predvolala obžaloba. Vypovedali štyria prokurátori. Ako prvý vypovedal Juraj Novocký, ktorý je dnes prokurátorom európskej prokuratúry. Následne po ňom  prokurátori ÚŠP, bývalí podriadení Kováčika - Tomaš Honz, Vasiľ Špirko a Bohdan Čeľovský .

​Odobratie bezpečnostnej previerky bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi prišlo podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) neskoro. "Už minulý rok v januári sme spolu s kolegom Marcelom Suchárom upozornili na okolnosti, pre ktoré je potrebné otvoriť otázku platnosti bezpečnostnej previerky stupňa IV Dušana Kováčika. Súviselo to so skutočnosťou, že Dušan Kováčik vložil vysokú hotovosť na svoj účet v banke a to z prostriedkov, ktoré si hotovostne v sume cca 204-tisíc eur požičal od svojho brata Tibora, čím podľa nášho názoru bola naplnená skutková podstata správneho priestupku. Bezpečnostná previerka mu však bola odobratá až teraz, čo považujem za zásadnú chybu, ktorá mohla mať dopad na uplatňovanie práva na Slovensku," uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany Alojz Baránik.

Počas prvých troch dní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vypovedali viacerí svedkovia. Dvaja bývalí podriadení prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, referentka úradu, ako aj svedok Marián Kočner. Nešlo však o odsúdeného podnikateľa, ale jeho menovca. Ten pred súdom nadviazal na výpoveď Ľudovíta Makóa. Vypovedal o úniku tajných dokumentov, z ktorých sa mal dozvedieť, že je spolu s Makóom a ďalšími podozrivý z prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA, Jána Čurillu. Ide o jeden zo 4 bodov Kováčikovej obžaloby. Kováčikovi hrozí 12-ročný trest.

Makó hovoril o úplatku v hodnote 50- tisíc

Na Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa dostavil aj Makó. "Áno, stretával," potvrdil stretnutia s Dušanom Kováčikom Ľudovíť Makó. Na otázku, kde sa momentálne zdržiava a či sú informácie o jeho pobyte v Dubaji pravdivé odpovedal, že naposledy bol v Dubaji v októbri 2019. 

Makó na súde vypovedal, že s obžalovaným sa poznali od roku 2015 a mali veľmi priateľský vzťah. "Mali sme dohodu, že keby mal informácie, pokiaľ ide o mňa a moje záujmy a naopak, tak si dáme vedieť," povedal Makó. V roku 2017 ho podľa vlastných slov kontaktoval jeho kamarát, dnes už zosnulý František Böhm, vo veci väzby obvineného údajného šéfa skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku. Konkrétne chcel zabezpečiť, aby v prípade, že ho súd prepustí, prokuratúra nepodala sťažnosť. Makó za týmto účelom kontaktoval Dušana K. Ten mu povedal, že to bude ťažká vec, nemôže nič sľúbiť, ale, že to skúsi.

Böhm podľa Makóa ponúkal za túto záležitosť sumu 100 000 eur, ktorú by si mohli rozdeliť. Keď Kudličku nakoniec prepustili z väzby, Böhm si podľa Makóa nechal 25 000 eur, ďalších 25 000 dal jemu a 50 000 malo ísť Dušanovi Kováčikovi. Tie mu Makó odovzdal v Bratislave v kaviarni. "V obálke, ktorá bola stočená, som mu posunul 50 000 eur," povedal Makó s tým, že obžalovaný ju uložil do tašky. Doplnil, že on sám nebol členom ani nebol činný pre skupinu takáčovcov.

Ďalší skutok, o ktorom Makó vypovedal, sa týkal roku 2020. Dušan Kováčik mu údajne v apríli minulého roku oznámil, že bolo začaté trestné stíhanie v kauze vydierania konateľa spoločnosti Podtatranská hydina Pavla Konkoľa. Podozriví tak mali urobiť v Makóovom mene. "Dušan sa ma opýtal, či mám túto informáciu," povedal Makó s tým, že o celej veci nevedel. Obžalovaný mu následne poskytol dokumenty z prokuratúry týkajúce sa danej záležitosti. Makó však pred súdom povedal, že si ich ani nepozrel, keďže vedel, že obvinenia voči nemu sú nepravdivé. "Neskôr sa potvrdilo, že to so mnou nemalo nič spoločné," povedal.

Dušan Kováčik tiež Makóovi podľa jeho výpovede odovzdal spis k prípadu údajnej prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu. Makó sa podľa vlastných slov o túto vec začal zaujímať, keďže mu námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby Boris Beňa povedal, že je pre danú vec ako podozrivý rozpracovaný a odpočúvaný. To, že na jeho osobe pracuje polícia, mu pritom predtým uviedli aj ďalšie osoby. "Nechápal som, o čo v podstate ide," povedal Makó s tým, že by neorganizoval vraždu „ani chrústa" a nieto Čurillu, ktorý bol jeho spolužiak zo školy. Dôvodom prípravy vraždy podľa uznesenia o začatí trestného stíhania malo byť to, že pracoval na kauzách takáčovcov. "Dnes už viem, že toto trestné stíhanie je zastavené, lebo takýto skutok sa nestal," zdôraznil Makó.

Podľa vyjadrenia obžalovaného Dušana Kováčika bol výsluch svedka vykonaný nezákonne, pretože svedok sa vyjadroval k utajovaným skutočnostiam a robil tak za prítomnosti verejnosti a médií. Zároveň kritizoval sudkyňu, ktorá podľa neho neumožnila obhajobe odstrániť rozpory medzi dnešnou výpoveďou Makóa a jeho staršími výpoveďami v prípravnom konaní.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. čelí obžalobe pre prijímanie úplatkov, založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, zneužitie právomoci verejného činiteľa alebo ohrozenie dôvernej a utajovanej skutočnosti. Stíhaný je väzobne. Pojednávanie v tejto kauze pokračuje v piatok, 9. júla.

Ďalej je stíhaný aj pre korupciu a zneužitie právomoci. Dňa 20. apríla 2021 na bývalého špeciálneho prokurátora dozorový prokurátor ÚŠP GPSR podal na špecializovaný trestný súd obžalobu. Vo svojej funkcii špeciálneho prokurátora skončil v októbri minulého roka. 

V ranných hodinách v stredu, 7.júla, Dušana Kováčika priviezli kukláči, v ktorých sprievode vošiel do budovy. Pojednávanie má začalo 9tej hodine. Podľa orgánov činných v trestnom konaní spolupracoval Kováčik so zločineckou skupinou takáčovcov, ktorým mal poskytovať citlivé informácie z prípadov.

Na začiatku pojednávania odmietol Dušan Kováčik dohodu o vine a treste. "Prehlasujem, že žalovaných skutkov som sa nedopustil. Verím, že vykonaním dokazovania na hlavnom pojednávaní sa dokáže, že som tieto trestné činy nespáchal," povedal Dušan Kováčik. 

Stíhaný chcel byť Kováčik na slobode

Bývalý špeciálny prokurátor je stíhaný väzobne, aj napriek žiadosti o stíhanie na slobode. "Bol som bezúhonnou osobou a v dôsledku stabilných a poctivých príjmov som nemal potrebu podieľať sa na akýchkoľvek kriminálnych aktivitách." Týmito slovami chcel pred Špecializovaným trestným súdom bývalý šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik docieliť svoje väzobné prepustenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy