Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dušan Kováčik označil sám seba bezúhonnou osobou. Prečo sudkyňa rozhodla, že ostáva vo väzbe?
Zdielať na

Dušan Kováčik označil sám seba bezúhonnou osobou. Prečo sudkyňa rozhodla, že ostáva vo väzbe?

PEZINOK / "Bol som bezúhonnou osobou a v dôsledku stabilných a poctivých príjmov som nemal potrebu podieľať sa na akýchkoľvek kriminálnych aktivitách." Týmito slovami chcel pred Špecializovaným trestným súdom bývalý šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik docieliť svoje väzobné prepustenie. Súd dnes TV JOJ zverejnil podrobnosti svojho zamietavého stanoviska.

Keď polícia pred takmer siedmymi mesiacmi zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, verejnosť možno ani netušila, čo všetko sa na jeho hlavu zosype.

Obvinenia z opakovanej korupcie, zneužitia právomocí verejného činiteľa, či dokonca založenie a práca pre organizované mafiánske skupiny. A to pre človeka, ktorý mal 16 rokov vo funkcii naopak dozerať na spravodlivosť. Polícia spolu s prokuratúrou ho vinia napríklad z toho, že mal za peniaze pomáhať zločineckej skupine Takáčovcov. V konkrétnom prípade mal byť za 50 tisíc eur nápomocný pri prepustení mafiánského šéfa Kudličku. 

Kováčik sa mal postarať práve o to, aby spomínanú kauciu nenamietal dozorový prokurátor. To však nie je všetko. Podľa zverejnených súdom anonymizovaných materiálov sa mal tiež podieľať na vynášaní tajných zistení, o príprave vraždy policajného vyšetrovateľa, jej objednávateľom. Kováčik sa po mesiacoch strávených vo väzbe snažil sudkyňu Pamelu Záleskú presvedčiť argumentami o tom, že jeho pobyt za mrežami už nie je nutný lebo vyšetrovanie je na konci a nemá koho ovplyvniť. Ale aj vyjadreniami o svojom bezúhonnom živote. "Pred obmedzením mojej slobody som viedol riadny rodinný život. V dôsledku stabilných a poctivých príjmov z výkonu funkcie ako i z výsluhového dôchodku som nemal potrebu podieľať sa na akýchkoľvek kriminálnych aktivitách," mal povedať pred sudkyňou Dušan Kováčik. 

Kováčik pritom ešte počas funkcie špeciálneho prokurátora čelil viacerým otázkam ohľadom jeho majetku. Nehovoriac o 10 tisícovej hotovosti, ktorú NAKA zaistila počas jeho zadržania. "To sú moje peniaze, ktoré som nazbieral. Niekde doma mám aj papierik. Chcel som zrealizovať nákup jednej lúky, nakoniec z toho zišlo," vyjadril sa Dušan Kováčik. Z anonymizovaného uznesenia sudkyňa Pamela Záleská: "Obvinený si mal počas dlhšieho obdobia zadovažovať finančné prostriedky v neštandardne veľkom rozsahu a neštandardne neobvyklým spôsobom." Sudkyňa mu tiež pripomenula jeho spleť kontaktov, ktorými by mohol kaziť ďalšie dokazovanie. "Obvinený ako bývalý špeciálny prokurátor a teda ako osoba s dosahom a vplyvom na osoby v obdobnom mocenskom postavení, zosieťované a poprepájané v nečitateľnej a účelovo utajovanej a zámerne skrývanej spleti vzťahov, môže tieto kontakty po prepustení z väzby zaktivovať a po ich oživení sa pokúsiť o iný spôsob nezákonného zásahu do objasňovania skutočností závažných pre trestné stíhanie," Pamela Záleská z anonymizovaného uznesenia. A tak Kováčika na slobodu neprepustila. Po sťažnosti obhajoby však o nej bude rozhodovať Najvyšší súd. "V minulosti v iných prípadoch, ktoré boli podobné tomuto tak Najvyšší súd rozhodol, tak, že tie dôvody neboli," konštatoval obhajca Dušana Kováčika, Erik Magál. Za ten čas sa už ale bude všetko chystať k tomu, aby sa v júli mohlo o Kováčikovom osude rozhodovať na hlavnom pojednávaní. "7.,8.,9. a následne 13.,14.,15. júla tohto roku," informovala sudkyňa Záleská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy