Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dušan Kováčik zostáva vo väzbe
Zdielať na

Dušan Kováčik zostáva vo väzbe

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Senát Najvyššieho súdu SR na utorkovom neverejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodnú sťažnosť obvineného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. a jeho manželky proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 25. októbra 2020. Dušan K. tak zostáva vo väzbe. V tlačovej správe o tom informovala Ivana Nittmannová z tlačového oddelenia NS SR.

S rovnakým výsledkom vyhodnotil senát aj žiadosti obvineného o nahradenie väzby písomným sľubom, o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka, ako aj žiadosť obvineného o nahradenie väzby peňažnou zárukou vo výške 50-tisíc eur, ktorú ponúkla manželka obvineného, nakoľko ju súd nepovažoval v tomto prípade za opodstatnenú.

Najvyšší súd tak rozhodol potom, čo senát Ústavného súdu SR na neverejnom zasadnutí senátu 22. júna 2021 zrušil uznesenie NS SR z 10. novembra 2020, ktorým potvrdili väzbu pre bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K.

Dušan K. je pre obvinenia z viacerých trestných činov momentálne väzobne stíhaný. Podľa orgánov činných v trestnom konaní spolupracoval so zločineckou skupinou Takáčovcov, ako aj so skupinou okolo Norberta B. a obvinených policajných funkcionárov.

"O sťažnosti obvineného JUDr. D. K., PhD. a jeho manželky Mgr. I. K. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu č. k. 7Tp/3/2020 z 25. októbra 2020, po zrušení uznesenia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sp. zn. 4Tost 44/2020 z 10. novembra 2020 nálezom Ústavného súdu SR zn. III.ÚS 39/2021 z 22. júna 2021, rozhodol senát 4T Najvyššieho súdu Slovenskej republiky na dnešnom neverejnom zasadnutí (6.7.2021) tak, že zamietol sťažnosti obvineného a jeho manželky ako nedôvodné (§ 193 ods. 1 písm. c/ Tr. por.) a s rovnakým výsledkom vyhodnotil aj žiadosti obvineného o nahradenie väzby písomným sľubom (§ 80 ods. 1 písm. b/ Tr. por.), o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka (podľa § 80 ods. 1 písm. c/ Tr. por.), ako aj žiadosť obvineného JUDr. D. K., PhD. o nahradenie väzby peňažnou zárukou ponúknutou manželkou obvineného vo výške 50.000,- Eur (§ 81 ods. 1 Tr. por.), ktoré nepovažoval v tomto prípade za opodstatnené," stanovisko Najvyššieho súdu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy