Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Klus: Zaočkovaní budú môcť slobodne ísť a prísť do čiernych krajín. Neočkovaní pôjdu do karantény
Zdielať na

Klus: Zaočkovaní budú môcť slobodne ísť a prísť do čiernych krajín. Neočkovaní pôjdu do karantény

BRATISLAVA / V relácii Ranných novín TV JOJ štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus, informoval o zmene z teritoriálneho cestovného semaforu na individuálny a vysvetlil, čo to znamená.

Podľa Martina Klusa je to dobrá správa pre všetkých očkovaných, pretože môžu ísť aj do čiernej krajiny. V prípade, ak pôjdu do čiernej krajiny neočkovaní, mali by absolvovať sedemdňovú karanténu. Oficiálne a bližšie informácie budú známe v stredu po vládnom rokovaní. 

"Majú nám uľahčiť život v rámci Európskej únie," povedal ako základnú funkciu Covid passov Martin Klus. "Ak ho máme, tak máme jednoduchší nástup do lietadla kdekoľvek v rámci EÚ a takisto prechod hraníc by mal byť vďaka nim jednoduchší," doplnil štátny tajomník. Je to aj vďaka tomu, že tieto certifikáty sú jednotné vo všetkých členských krajinách - svojim tvarom, ale aj obsahom. 

Výhody očkovaných v cestovaní

"Ústredný krízový štáb potvrdil návrhy ministra Lengvarského, že prejdeme z teritoriálneho princípu, kedy sme tzv. cestovnú mapu do individuálneho. To znamená, že všetci, ktorí sú zaočkovaní budú mať jednoduchšie cestovanie odkiaľkoľvek zo sveta. To je dobrá správa pre tých, ktorí plánovali dovolenku mimo krajín EÚ ako napríklad Turecko, Jordánsko alebo Egypt," konštatoval Martin Klus v relácii Ranné noviny s tým, že oficiálne informácie a detaily tejto zmeny budú zverejnené po rokovaní vlády v stredu, 30. júna. 

Zatváranie hraníc kvôli delta variantu?

"To neprichádza do úvahy," reagoval Klus. "Práve vďaka tomu, že sa budú v tomto prípade preferovať individuálne tí, ktorí sú zaočkovaní. To je známe, že na nich delta variant účinkuje podstatne menej," vysvetlil štátny tajomník. "Nebudem chodiť okolo horúcej kaše, naozaj je realita to, že sa snažíme aj takýmto spôsobom preferovať zaočkovaných ľudí, aby sa ľudia nechali čím skôr zaočkovať. Pretože práve to nás môže ochrániť na jeseň pred silnou tretou vlnou," vyjadril sa tajomník. Dovolenková sezóna by sa mohla skončiť aj skôr, ak však budeme zaočkovaní, nemalo by k tomu dôjsť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy