Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odškodnenie podnikateľov ako Columbova žena. Všetci o ňom hovoria, ale kedy nejaké bude, nikto nevie
Zdielať na

Odškodnenie podnikateľov ako Columbova žena. Všetci o ňom hovoria, ale kedy nejaké bude, nikto nevie

BRATISLAVA / Hrozba ďalšej vlny bankrotov a množiace sa žaloby na štát za desiatky miliónov eur. Situácia mnohých slovenských podnikateľov je alarmujúca. Pomoc zo strany štátu na pokrytie fixných nákladov počas pandémie však, napriek sľubom, akosi neprichádza. Je viac než pravdepodobné, že napokon nebude mať podobu odškodňovacieho zákona. Aké kompenzácie vláda schváli a kedy, to nevedno.

Je ako Colombova žena - všetci o ňom od jesene hovoria, no dosiaľ ho nikto nevidel. Zdá sa, že téma prijatia univerzálneho odškodňovacieho zákona vyšumela, ako tableta. Po mesiacoch sľubov a prehadzovania si horúceho zemiaku, je však vláda voči volaniu podnikateľov stále imúnna

“Vláda hodila podnikateľov cez palubu a nemieni to s nimi riešiť," komentoval situáciu predseda iniciatívy slovenských maloobchodníkov, Daniel Krakovský. Svoje prevádzky museli povinne zatvoriť na 7 zo 14 mesiacov a rátali, že štát im pomôže. Dotácie však pokryli len 35 % fixných nákladov, zvyšok zostal na ich pleciach. A aké sú následky? “Krachu sa nevyhne veľa prevádzok, lebo nakopili množstvo dlhov," reagoval Daniel Krakovský.
“Každý ďalší odklad znamená, že časť podnikateľov zanikne, časť investícií, ktoré títo podnikatelia urobili a nemohli ich počas pandémie využiť, bude stratená," vysvetlil Martin Vlachynský, analytik z INESS.

Uvedomujú si to aj na Ministerstve hospodárstva, kľúče od miešačky má však v ruke minister financií. "Podnikatelia by mali byť kompenzovaní za to predchádzajúce obdobie reštrikcií, keď mali zatvorené prevádzky," vyhlásil jednoznačne štátny tajomník ministerstva hospodárstva, Ján Oravec. Nateraz vieme len toľko, že niečo sa chystá, no už včera bolo neskoro. “Ekonomické dôsledky sa prejavia s časovým oneskorením a teda my musíme myslieť na zdravie tých firiem aj teraz," doplnil Ján Oravec. Niektorí už nad vládou zlomili palicu, no mnohým ide o krk, keďže po otvorení prevádzok od nich dodávatelia a prenajímatelia začínajú požadovať úhrady. Viacerí podnikatelia preto postupne podávajú žaloby na Európsky súd pre ľudské práva. “Tie žaloby v tomto momente dosahujú milióny a uvidíme, ako sa tá situácia vyvinie," informoval Krakovský. Strašiakom je už teraz tretia vlna, počas ktorej sa však vláda zrejme nebude môcť spoľahnúť na kolektívnu poslušnosť. “Už asi nebudeme tak jednoducho zatvárať naše prevádzky," konštatoval Daniel Krakovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy