Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Expolicajt, ktorý sa zabarikádoval s rodičmi na 12 hodín v dome, odmieta, že by zasahujúceho policajta postrelil úmyselne
Zdielať na

Expolicajt, ktorý sa zabarikádoval s rodičmi na 12 hodín v dome, odmieta, že by zasahujúceho policajta postrelil úmyselne

BRATISLAVA / Bývalý policajt, ktorý sa zabarikádoval v rodičovskom dome a pri zásahu postrelil policajta sa opäť posadil na lavicu obžalovaných. Ján Antoška podal mimoriadne dovolanie, o ktorom rozhodoval Najvyšší súd.

Obhajoba tvrdí, že senát, ktorý poslal Antošku za pokus o vraždu zasahujúceho policajta do basy na 22 rokov bol nezákonný. Antoška trvá aj na tom, že žiadneho z kukláčov zastreliť nechcel. Na protest v minulosti držal hladovku.

Ján Antoška pracoval ako operatívec. V roku 2014 si poňho do rodičovského domu prišli kukláči. Bol totiž podozrivý z viacerých lúpežných prepadnutí. Antoška sa ale policajtom nevzdal a v dome sa zabarikádoval. Dráma trvala takmer 12 hodín.

"Strieľal po príslušníkoch alebo motorových vozidlách, respektíve strieľal len tak z okna, aby ich odradil," vyjadril sa vtedy Milan Lučanský. Do domu nakoniec vtrhli v nepriestrelných vestách s taktickým štítom kukláči. Antoška na nich z poschodia asi z 3 metrovej vzdialenosti niekoľkokrát vystrelil z pištole. Odrazená guľka zasiahla jedného z nich. Postrelený skončil aj Antoška.

"Svoju streľbu som mieril mimo zasahujúcich policajtov, čo dokazujú aj ostatné stopy po dopade projektilov. To, že sa jeden projektil odrazil, bola naozaj len nešťastná náhoda, ktorú som naozaj nepredpokladal," reagoval na vzniknutú situáciu Antoška. 

Súdy mali, ale na iný názor. Ex-policajtovi uložili súhrnný trest. Za pokus o vraždu, nedovolené ozbrojovanie a lúpežné prepadnutie ho opakovane poslali na 22 rokov do väzenia. "Doteraz som nepočul od žiadneho súdu, keď tvrdia, že mieril na životne dôležité orgány, na ktoré životne dôležité orgány mal mieriť? Fakt je, že mal modrinu po zásahu strelou," komentoval situáciu advokát Jiří Martaus. 

Kauza po mimoriadnom dovolaní nakoniec skončila na Najvyššom súde. Antošku by v súčasnosti spoznal málokto. So zmeneným výzorom ho kukláči priviezli pred senát z tej najprísnejšej väznice. Obhajoba videla pred rokmi problém v zložení senátu Krajského súdu, ktorý ho poslal na takmer štvrťstoročie do basy. Podľa obhajcu bol jeden zo sudcov dosadený predsedníčkou krajského súdu. Senát Najvyššieho súdu na verejnom zasadnutí nakoniec zamietol mimoriadne dovolanie odsúdeného.

Antoška zo súdu putoval opäť za mreže, kde v minulosti pre právnu kvalifikáciu a výšku trestu držal aj protestnú hladovku. "Držal to stále z tých istých dôvodov, kde tvrdí nepopiera, že konal protiprávne, ale keď to zjednoduším, ale odtiaľ potiaľ. Veď dostal väčší trest ako Albert Speer," povedal advokát JiŘí Martaus. Obhajoba stále trvá na tom, že zloženie senátu Krajského súdu v Žiline bolo nezákonné a zdá sa, že posledné slovo tak bude mať Ústavný súd SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy