Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prezident Miloš Zeman nie je schopný vykonávať svoju funkciu, tvrdí český bezpečnostný výbor
Zdielať na

Prezident Miloš Zeman nie je schopný vykonávať svoju funkciu, tvrdí český bezpečnostný výbor

Protesty v Čechách

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman, ktorý bol zvolený dvakrát po sebe, nie je podľa bezpečnostného výboru ďalej schopný vykonávať svoju funkciu hlavy štátu.

V stredu, 2. júna, na tlačovej konferencie oznámil predseda výboru Pavel Fischer, že prezident Miloš Zeman by nemal ďalej svoju funkciu vykonávať. Podľa jeho slov vo svojich výrokoch napríklad v kauze Vrbětice ukázal, že je dezorientovaný, zle cituje ústavu a vykladá si realitu spôsobom, ktorá zamieňa následok za príčinu. "Nekoná v súlade so svojim sľubom, voči médiám vystupuje v rozpore s Listinou základných práv a slobôd," uviedol predseda výboru.

Vyhlásenie výboru sa zakladá na Zemanových verejných výrokoch. Predseda poukázal okrem iného na prezidentovo opakované vyhlásenie, že vyšetrovacích verzií výbuchov vo Vrběticiach v roku 2014 je viac. Zeman to uvádzal napriek opätovným vyjadreniam vyšetrovateľov, tajných služieb i premiéra Andreja Babiša o jediné vyšetrovacej verzii, podľa ktorej sú za výbuchy zodpovední agenti ruskej tajnej služby.

O návrhu zbaviť ho funkcie hlavy štátu bude budúci týždeň rozhodovať Senát. Hovorca prezidenta označil tieto výroky za útok na ústavnosť, slobodu a demokraciu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy