Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza uniknutej utajenej správy pokračuje: Do budovy parlamentu prišiel šéf SIS Michal Aláč
Zdielať na

Kauza uniknutej utajenej správy pokračuje: Do budovy parlamentu prišiel šéf SIS Michal Aláč

BRATISLAVA / Kauza (ne)utajenej správy Slovenskej informačnej služby má pokračovanie. Unikla s najväčšou pravdepodobnosťou z parlamentu, krátko potom, ako sa o jej obsahu dozvedeli všetci poslanci. O tom, čo predchádzalo jej prezradeniu, sa dnes rozprávali aj na parlamentnom výbore, ktorý má tajnú službu kontrolovať.


"Džin, ktorého vypustili z fľaše ich prestal poslúchať,"  hovoril ešte minulý týždeň líder opozičného Hlasu o obsahu utajovanej správy, ktorú v pléne predniesol predseda parlamentu Boris Kollár. Ten ju následne nechal k nahliadnutiu poslancom. Pozrieť osobne si ju mali ôsmi. No a odvtedy sa z utajenej správy, stala zrazu správa verejne dostupnou.


Utajená správa, ktorá už vlastne ani utajená nie je, pretože niekoľko dní koluje po internete, tak skoro ani oficiálne zverejnená nebude. Podľa šéfa tajnej služby na to momentálne nie je dôvod. "Kým prebiehajú procesy preverovania, na príslušných orgánoch, určite je záujem SR na zachovanie stupňa utajenia príslušných písomností," uviedol šéf SIS Michal Aláč.

Únik podľa dostupných informácií už vyšetruje bratislavské krajské policajné riaditeľstvo. O tom, ako sa to mohlo stať sa však rozprávali aj poslanci - za zatvorenými dverami kontrolného výboru SIS. Jeho predseda hovorí, že aj on bol medzi poslancami, ktorí správu osobne videli. Tvrdí, že on pri sebe nemal telefón a tak to on odfotiť nemohol. Rovnako tak jeho ďalší poslaneckí kolegovia, ktorí mali k správe prístup.

"Popravde vám to teraz ani neviem povedať, ale mám taký pocit, že asi áno. Ale ja aj keď idem na svoj výbor, tak si telefón nechávam v kancelárii," zareagoval predseda kontrolného výboru SIS Marián Saloň na otázku, či ho niekto upozornil na to, aby nemal pri sebe telefón.

Oveľa závažnejšie ako únik a odtajnenie neodtajnenej správy sa však javí fakt, ktorý sa v správe objavil. A to že tajná služba prišla s legálnymi dôkazmi o manipulovaní vyšetrovania ostro sledovaných káuz.

Niektorí zo zaineresovaných policajtov a aj prokuratúra sa už voči takýmto tvrdeniam ostro hradili. Na ich základe sa však už mali otvoriť ich bezpečnostné previerky. Začať konať už mala aj policajná inšpekcia.  "Ja neviem v akom štádiu je teraz to preverovanie, ani mi to neprináleží, koná sa v tom, ale netuším, či už bolo nejaké trestné stíhanie zahájené, alebo niečo.Neviem," skonštatoval minister vnútra Roman Mikulec. 

Podrobnosti o tom, ako sa vyšetrovanie pohlo, ani na opakované otázky však nechce zverejniť nikto. Šéf služby Aláč to vraj nevie tiež. Vraj sa o tom ale Slovenská informačná služba bude informovať. "My môžme od nich podľa zákona pýtať spätnú väzbu, ale až v tom štádiu, keď to nemôže ohroziť ich rozhodovacie procesy," dodal Aláč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy