Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európske zelené pasy: Niektoré krajiny už oznámili, že budú akceptovať aj vakcínu Sputnik V
Zdielať na

Európske zelené pasy: Niektoré krajiny už oznámili, že budú akceptovať aj vakcínu Sputnik V

BRATISLAVA / Cestovanie po Európe má od prvého júla uľahčiť digitálne osvedčenie Európskej únie pre Covid. Dostupné bude v papierovej aj elektronickej podobe. V podobe QR kódu má obsahovať niekoľko potvrdení: o výsledku testovania, prekonaní ochorenia Covid-19 či o očkovaní. A práve vakcíny sa stali veľkou témou.

Slováci využívajú Modernu, AstruZenecu, Pfizer a mali by aj Johnson, teda vakcíny schválené Európskou agentúra pre lieky. Maďari však mali dve, ktoré spomínaná agentúra neschválila: Sputnik, s ktorým sa uvažuje očkovať aj u nás, a čínsky Sinovac.

"Rakúsko, ktoré uvoľnilo cestovanie pre A kategóriu krajín, kde patrí aj Slovensko, uznáva len vakcíny, ktoré sú registrované Európskou liekovou agentúrou a svetovou zdravotníckou organizáciou. Tam, bohužiaľ, zatiaľ Sputnik V nepatrí," konštatoval štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Martin Klus. Parafrázujúc známu vetu - únia, máme problém. 

Európske digitálne osvedčenie pre Covid-19 bude obsahovať aj informáciu čím ste boli zaočkovaný. Europoslanci ale riešili, ktoré vakcíny sa budú uznávať. Či iba tie, ktoré už schválila Európska agentúra pre lieky alebo aj tie, ktoré zatiaľ jej súhlas nedostali. "Samozrejme, tá diskusia o vakcínach je vždy veľmi turbulentná. Z pôdy Európskeho parlamentu vyšla dohoda, že sa budú uznávať len vakcíny, ktoré sú certifikované Európskou liekovou agentúrou," uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

Niektoré krajiny budú uznávať aj Sputnik V

"Ako je to veľmi kontroverzná otázka. Máme štáty, Chorvátsko aj Grécko, ktoré povedali, že budú uznávať Sputnik V aj keď nebude oficiálne schválený Európskou liekovou agentúrou," informoval europoslanec Michal Šimečka. Téma i diskusie boli a sú citlivé z viacerých dôvodov. "Predstavme si situáciu, že do Schengenského priestoru vstúpil človek s necertifikovanou vakcínou, tak v prípade, že nefunguje, čo sú časté prípady, môže nákazu zaniesť aj do iných krajín," reagoval europoslanec Štefanec. "A toto môže spôsobiť najmä tým, ktorí sú zaočkovaní týmito vakcínami ten typ problému, že sa aj naďalej budú môcť pohybovať po Európe, ale bude sa od nich vyžadovať test," vysvetlil štátny tajomník Martin Klus. "Tí občania, a je ich veľa, napríklad v Maďarsku, ktorí si nemohli dovoliť vybrať vakcínu. Je to naša zodpovednosť, aby neboli občanmi druhej kategórie," konštatoval Michal Šimečka. 

​Zatiaľ platí, že v rámci digitálneho osvedčenia Európskej únie budú platiť iba vakcíny Moderna, AstraZeneca, Johnosn a Pfizer, teda tie, ktoré schválila Európska agentúra pre lieky. Je tu jedno ale. "Členské štáty si jendotlivo môžu rozhodnúť či budú uznávať aj vakcináciu necertifikovanou vakcínou," doplnil Michal Šimečka. A to platí aj v prípade vakcín, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia schválila na núdzové použitie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy