Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mnohí ľudia sa očkovať proti COVID-19 chcú, no nie všetkým sa to podarí bez problémov, príčiny sú rôzne
Zdielať na

Mnohí ľudia sa očkovať proti COVID-19 chcú, no nie všetkým sa to podarí bez problémov, príčiny sú rôzne

SLOVENSKO / Odchádzajúci šéf Národného centra zdravotníckych informácií hovoril aj o tom, že niekoľko týždňov už možno nebudeme mať koho očkovať, keďže záujem nerastie. No faktom je, že ľudia, ktorí záujem o očkovanie majú, často narážajú na rôzne problémy. Nevedia sa dostať na zoznam, na ktorý patria, prípadne im v očkovacom centre odmietli podať vakcínu napriek tomu, že podľa ministerstva zdravotníctva na ňu majú nárok.

Podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva by sa teraz mali dostať k vakcíne ľudia s chronickými chorobami či sprievod seniorov. Mali by, no vždy to tak nie je. "Na stránke korona.gov je zo strany ministerstva uvedené, že pokiaľ sa pacient nenachádza v zozname chronicky chorých osôb, je potrebné, aby sa obrátil na svoju zdravotnú poisťovňu," hovorí pán Juraj. 

Nepochodil ani pán Juraj, ani jeho manželka a to v dvoch rôznych zdravotných poisťovniach.  "Zdravotná poisťovňa odpísala, že v tomto čase nedisponuje usmernením ministerstva zdravotníctva, ako má dané prípady posudzovať," hovorí pán Juraj. "Intenzívne komunikujeme so zdravotnými poisťovňami, veci riešime," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Pán Juraj nás krátko po rozhovore informoval o tom, že mu volali z poisťovne a zaradili ho na prednostný zoznam, na ktorý podľa vyhlášky patrí. Zďaleka nebol jediný, kto sa na ceste k vakcíne stretol s nečakanými prekážkami.

Pán Milan z Popradu má niekoľko ťažkých diagnóz, ale k vakcíne sa stále nevie dostať

"Mám strojček na srdci, mám trojnásobný bajpas, mal som infarkt, som po mozgovej porážke," informuje invalidný dôchodca z Popradu Milan Grúbel, ktorý čaká na vakcínu. Na očkovanie sa zaregistroval 28. marca a už 6 týždňov čaká na vytúženú SMS s termínom. "Keď mi pípla SMS, som bol nadšený, že konečne a nakoniec to bola faktúra," hovorí pán Milan. Kým nie je zaočkovaný, bojí sa so svojimi diagnózami chodiť na dôležité kontroly k lekárom a špecialistom. "Potrebujem ísť k diabetológovi, k srdciarovi ale nepôjdem, lebo sa bojím nákazy," hovorí pán Milan. 

Aj ministerstvom sľubovaná vakcína pre sprievod seniorov je problematická 

Mala by byť automatická a bezproblémová. Vo vakcinačnom centre v Bojniciach to ale neplatí. Ľudí, ktorí prídu s osobami staršími ako 70 rokov, tu nezaočkujú. "Cítim sa sklamaný a oklamaný, je to zmätok," hovorí muž. 

V Prievidzi zaočkovali aj sprievod, v Bojniciach nie 

Zatiaľ, čo cez víkend vo veľkokapacitnom centre v Prievidzi zaočkovali aj sprievod, v Bojniciach to neplatí. "Povedali nám, že neočkujú, len vo veľkokapacitných," hovorí muž. "Povedali, že oni na to nemajú priestor, že ministerstvo vymýšľa," hovorí muž. "Vzhľadom k nedostatku vakcín, nebolo možné očkovať osoby, ktoré prišli so sprievodom," informuje námestník ETU, Nemocnica Bojnice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy