Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prehľad o výskyte pozitivity ochorenia Covid-19 v školských zariadeniach. Aké prejavy sa u detí vyskytujú?
Zdielať na

Prehľad o výskyte pozitivity ochorenia Covid-19 v školských zariadeniach. Aké prejavy sa u detí vyskytujú?

SLOVENSKO / V pondelok sa v niektorých školách do lavíc vrátia aj žiaci piateho, šiesteho a siedmeho ročníka. Prezenčne sa tak budú vzdelávať už všetky ročníky základných škôl. Stredoškoláci s výnimkou piatich okresov zatiaľ zostávajú doma. Úrad verejného zdravotníctva pritom intenzívne komunikuje s materskými aj so základnými školami a má prehľad o výskyte pozitivity ochorenia Covid -19 v školských zariadeniach. V mesiaci marec bolo na Slovensku pozitívnych 4008 detí, značná časť pozitivity ale bola zachytená mimo školských zariadení.

Úrad verejného zdravotníctva nám poskytol detailný prehľad o výskyte pozitivity ochorenia Covid-19 v materských aj základných školách v mesiaci marec. "V marci bolo pozitívnych celkom 4008 detí vo veku 0 až 9," informuje hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Z toho pozitívny test u šesť až 9 ročných bol u 2566 detí. 

111 detí malo v marci pozitívny test v materskej škole a 440 detí malo v marci pozitívny test na základnej škole. 2015 detí malo pozitívny test, ale infikovali sa pravdepodobne inde ako v škole. U mladších to je vo veku od 3 do 5 bolo pozitívnych 987 detí. z toho 233 malo pozitívny test v materskej škole a 754 detí sa pravdepodobne infikovali inde ako v škole.

Aj deti mladšie ako tri roky, mali v mesiaci marec pozitívny test - 455 detí. "Deti vo väčšine prípadov majú teploty, ktoré trvajú niekoľko dní, majú upchatý nos, bolesti hrdla, pokašliavajú, pričom kašeľ býva produktívny," informuje hlavná odborníčka MZ pre pediatriu Elena Prokopová. 

Čím vyšší vek detí, tým sú príznaky ochorenia totožné s príznakmi dospelých

"Tie malé deti majú ľahké priebehy, čo u nich prebieha ako ľahká viróza, u tých adolescentov môžu byť príznaky ako u dospelých, aj keď miernejšie formy," hovorí Prokopová. Ochorenie Covid-19 si v desiatkách prípadov vyžiadalo aj hospitalizáciu detí. Je to neporovnateľný pomer s hospitalizáciou dospelých.

"V NÚDCH sme v mesiaci marec 2021 hospitalizovali 16 detí s potvrdeným ochorením COVID-19. Hospitalizácie detských pacientov v našej nemocnici najčastejšie súvisia s iným základným ochorením, ktoré v mnohých prípadoch pre ne predstavuje väčšie riziko, ako samotné ochorenie COVID-19," informuje hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická

Pediatri apelujú na rodičov

Zdôrazňujú dôležitosť učenia detí návykom, ktoré v práci či mimo nej sami dodržiavajú a tým šíreniu ochorenia bránia. "Čiže stále im zdôrazňovať to, že ruky si majú dezinfikovať, treba v triede nosiť rúško, eventuálne ak chcú respirátor, triedy dostatočne vetrať," hovorí Prokopová

Súvisiace články

Najčítanejšie správy