Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Po 97 dňoch v červenej farbe otvárajú v tejto nemocnici "biele" oddelenia medicíny
Zdielať na

Po 97 dňoch v červenej farbe otvárajú v tejto nemocnici "biele" oddelenia medicíny

GALANTA / Tri a pol mesiaca boli červenou nemocnicou, a teda iba pre pacientov s ochorením Covid- 19. Tento týždeň začali v Galante liečiť aj tých bez Covidu. Doteraz museli troch až štyroch pacientov denne odkláňať do inej nemocnice.

"My nerobíme to, čo sme robili predtým. Teraz ideme robiť aj aj. To bude ešte komplikovanejšie," priznal primár neurológie Oto Petrík. V galantskej nemocnici po 97 dňoch červenej farby, keď bola určená iba pre covidových pacientov otvorili prvé dve tzv. biele oddelenia. 

Od januára sa na 130 lôžkach starali len o covid pacientov. Bolo ich viac ako 1 000, prvých dvoch necovidových pacientov prijali na neurológiu po niekoľkých mesiacoch. "Za posledné 3 a pol mesiaca to niekde bublalo. Ľudia neboli ošetrení, prípadne sa báli. Teraz to podľa mňa vybuchne lebo tá bežná starostlivosť nebola v takej plnej miere akej by mohla byť," konštatoval primár Petrík. Vedenie nemocnice požiadalo ministerstvo, aby sa mohli starať aj o necovidových pacientov ešte pred Veľkou nocou. Povolenie dostali až v druhej polovici apríla. "Klesol počet covidových pacientov v nemocnici na bežných lôžkových oddeleniach, čo sa však nedej na oddelení anestézie a intenzívnej medicíny. Tam je počet pacientov stále veľmi vysoký," informovala riaditeľka nemocnice v Galante, Alexandra Pavlovičová. "Máme tam viac pacientov ako je v podstate zazmlúvnených lôžok. Samozrejme, chirurgovia by radi už aj niečo operovali, ale zatiaľ nemajú s kým. My sme absolútne vyťažení," reagovala primárka anesteziológie a intenzívnej starostlivosti Dagmar Bodáková. Cez týždeň otvorili dve oddelenia pre neurologických, internistických a geriatrických pacientov a druhé pre chirurgické odbory a urológiu. "Stihli sme presťahovať personál, veci. My sa už vlastne teším na to uvoľňovanie a aj pacienti," povedala vedúca sestra chirurgie a urológie Mária Kučáková. "Všetky tie kvázi odložené, možno zanedbané ochorenia sa teraz prejavia. Pacienti budú vo zvýšenej miere nemocnicu vyhľadávať," konštatoval námestník pre ošetrovateľskú starostlivosť Martin Ballay. V nemocnici v Galante je aj naďalej vyčlenených 80 lôžok pre Covid pacientov, ale ich stav je nižší. Cez týždeň ich bolo 33. "Je to veľký nátlak. S takými vysokými číslami úmrtnosti sa ešte nestretli za bežnej prevádzky," zhodnotila riaditeľka nemocnice Alexandra Pavlovičová. "Ten február marec, to bolo brutálne. Tridsaťpercentná mortalita a zmieriť sa s tým, že jednoducho ten pacient sa dusí a neviete mu pomôcť, to sa nedá. To ani neviem popísať tú frustráciu. Návrat do normálu nebude minimálne rok. Už to nikdy nebude ako to bolo," povedal primár Oto Petrík.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy