Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vládna koalícia vyzerá súdržne, no pokoj zbraniam môžu narušiť výroky Igora Matoviča
Zdielať na

Vládna koalícia vyzerá súdržne, no pokoj zbraniam môžu narušiť výroky Igora Matoviča

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Týždeň v slovenskej politike priniesol opäť množstvo udalostí, vládna koalícia ale vyzerá súdržne. Pokoj zbraniam však môžu narušiť výroky ministra financií Igora Matoviča, ktorý sa opäť verejne obul do svojho ministerského kolegu Richarda Sulíka. A ktovie, čo ešte prinesie hlasovanie o dôvere zrekonštruovanej vlády.

Zdá sa, že dostať sa do nepriazne Igora Matoviča vôbec nie je zložité. Od vzniku tejto vlády sa v nej okrem politikov či štátnych úradníkov už neraz ocitli aj novinári. "Idete po mne, a teraz vás nenazývam hyenami, ale ten vzťah taký bol," povedal 15.4. na tlačovke Matovič. 


Udalosti posledných dní zhrnul bývalý premiér vo svojom poslednom facebookovom statuse s názvom "Nenávisť". Sťažuje sa na údajné útoky. On sám sa ale opäť nevyhne kopancu do dovolenky Richarda Sulíka v Dubaji či obvinení súvisiacich s nákupom antigénových testov, ktorý dokonca označuje za sabotáž.

Obhajuje testovanie, ale aj jeho postup pri zabezpečovaní vakcíny Sputnik. "Tajne som sa s Rusmi dohodol, že nám pomôžu s dvoma miliónmi vakcín. Až naši koaliční "partneri" Sputnik na košickom letisku využili ako zámienku na moju a Marekovu politickú popravu," píše v Matovič v statuse. 

Paradoxne, sú to práve koaliční partneri, ktorí sú na rozdiel od svojho niekdajšieho vládneho šéfa zdržanliví. "Ja sa k osobným útokom nevyjadrujem," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). 

"Čudujem sa koaličným partnerom, ktorí tu mesiac predvádzali búrku v koši. Chceli tu urobiť obrovskú renováciu vlády, zbaviť sa Igora Matoviča, že nakoniec všetci do jedného okrem Mareka Krajčího sedia za tým istým stolom a tvária sa, že je všetko v poriadku," reagoval expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD). 

To sa však ešte predsalen môže ukázať. A to už čoskoro. Pravdepodobne už na budúci týždeň totiž bude parlament vyslovovať dôveru reformovanej vláde Igora Matoviča, na čele s novým premiérom Hegerom. "Uvidíme, ako sa to celé vyvinie. Predseda vlády musí riešiť problémy s jednotlivými ministrami, ak k takým dôjde a môže rátať s plnou podporou SaS pritom," odkázal Sulík. 

V prípade, že by vláda aj v parlamente dôveru získala, do útoku opäť velí opozičný Hlas, ktorý už teraz avizuje svoju žiadanku na vyslovenie dôvery ministrovi financií. "Ak bude Igor Matovič pokračovať v takýchto eskapádach, ako nám predvádza od prvého dňa nástupu na post ministra financií, tak si myslím, že u niekoho môže pretiecť pohár trpezlivosti a nakoniec im nič iné nezostane, ako možno urobiť takéto tvrdé gesto voči nemu," dodal Pellegrini. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy