Skoro jasno
16°
Bratislava
"Matovičove" daňové bonusy na dieťa končia tento rok. Čo s nimi bude ďalej?
Zdielať na

"Matovičove" daňové bonusy na dieťa končia tento rok. Čo s nimi bude ďalej?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Rodinný balíček alebo "matovičových" 200 eur pre dieťa prispeli k rozpadu vtedajšej vlády. Vyšší daňový bonus na dieťa a 60-eurové rodinné prídavky ale boli naplánované len na dva roky. V tomto roku by už mali skončiť.

​Za veľkého odporu samospráv ale i vlastného koaličného partnera koncom roka 2020 nakoniec časť vládnej koalície splnila predstavu Igora Matoviča, ktorou oblepil na billboardoch i celé Slovensko. "200 eur na dieťa je cieľ, a ten chceme dosiahnuť za každú cenu," povedal Igor Matovič v roku 2020. "Spravil to spôsobom, ktorý tým rodinám škodí, lebo vzal peniaze samosprávam, ktoré zabezpečujú služby pre rodiny," ozrejmil Branislav Ondruš, štátny tajomník Ministerstva práce. "S tým súhlasím, helikoptérovo rozdal peniaze rodičom aj tým, ktorí to nepotrebovali," dodala Simona Petríková, poslankyňa strany Progresívne Slovensko.

Odborníci odporúčajú šetriť

Realitou sa tak stal 140 eurový daňový bonus na dieťa a tiež rodinné prídavky vo výške 60 eur na dieťa. Len málokto i zo samotných rodičov si ale spomenie, že platnosť týchto opatrení bola terminovaní na dva roky a teda otázka znie, čo čaká na rodiny v budúcom roku. Z každej strany prichádzajú odporúčania šetriť a to i na rodinných opatreniach, napríklad skrátení rodičovskej dovolenky. "Sme premiantami v Európe čo sa týka jej dĺžky. Pokiaľ žena chce na rodičovskej dovolenke pracovať, môže ísť pokojne do zamestnania pracovať čiže v žiadnom prípade nebudeme skracovať materskú ani rodičovskú," uviedol Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny.

Základné posolstvo vlády aj v tomto vraj je neznižovať štandard rodinám. Na fungovanie balíčka v plnom rozsahu ale štát nemá a nejaké úpravy zjavne prídu. "V tejto chvíli neviem presne povedať čo bude s daňovým bonusom, ale určite nebudeme znižovať prídavky," povedal Ondruš. "Tiež som za to, aby sa prídavky neznižovali lebo sa dlho nezvyšovali, tých 60 eur si podľa mňa vieme dovoliť. ale čo sa týka daňového bonusu, je prirodzené že by sa mal znížiť" dodala Petríková. 

Nedostane sa k ľuďom s minimálnou mzdou 

Práve zmeny v daňovom bonuse by podľa odborníka na dane a odvody a bývalého ministra mohli byť cestou ako opraviť balík. Aktuálne totiž nemajú na bonus nárok osamelé matky a dieťa a nedostane sa k ľuďom s minimálnou mzdou. "Keď zarobím viac, mám vyšší daňový bonus a to nie je správne podľa mňa. Možno pokiaľ ide o finančné dopady, by bol lepší nižší daňový bonus, ale dostal by sa bonus k rodinám, ktoré ho reálne potrebujú," zhodnotil europoslanec Jozef Mihál.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy