Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Enviropolícia pátra po pytliakoch, ktorí pascami mrzačia chránených dravcov
Zdielať na

Enviropolícia pátra po pytliakoch, ktorí pascami mrzačia chránených dravcov

ZEMPLÍN / Na Zemplíne pravdepodobne vyčíňajú pytliaci, ktorí pascami mrzačia chránené dravce. Orol Kráľovský a Orliak morský boli spozorované s amputovanou končatinou. Prípad už rieši enviropolícia a so žiadosťou o pomoc sa obracia aj na verejnosť.

​Chránených dravcov sa niekto snaží zbaviť veľmi krutým spôsobom. Polícia sa domnieva, že vážne poranenia im spôsobili čeľusťové pasce. "Ktoré sú spôsobilé spôsobiť amputáciu alebo fatálne poranenie nohy vtákom, ktoré sú prilákané na mäsitú návnadu uloženú do tejto pasce," ozrejmil Roman Hájek, hovorca odboru komunikácie a prevencie PPZ. 

Zmrzačené dravce sa mali objaviť na území okresov Michalovce a Trebišov. Nevylučuje sa však ich výskyt ani v širšom okolí. "Podľa dostupných informácií sa jedná o jedného jedinca orla kráľovského v širšom okolí Trebišova a jedného jedinca orliaka morského nám neznámej lokalite. Obidva dravce boli lietajúce a na základe fotodokumentácie mali amputovanú jednu končatinu," uviedla Kristína Bocková, hovorkyňa ŠOP. 

Pytliakom hrozí 8 rokov väzenia

V chránenej krajinnej oblasti Latorica nebol doposiaľ zistený ani jeden prípad úmyselného odchytu dravcov do čeľusťových pascí. Ich používanie je zakázané a kvalifikuje sa ako trestný čin pytliactva, pričom páchateľovi môže hroziť väzenie až na 8 rokov. "Za dokonaný trestný čin pytliactva sa považuje aj nastavenie takejto funkčnej pasce, bez ohľadu na to, či sa do takto nastavenej pasce chytí nejaký živočích," priblížil Hájek. 

Pri prechádzkach v prírode by ste sa mali mať na pozore. Nastrážené pasce totiž predstavujú nebezpečenstvo nielen pre vtáctvo, ale aj psov, či ľudí. "V prípade akýchkoľvek zistení nás neváhajte kontaktovať na známom telefónnom čísle 158, alebo na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru," dodal Hájek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy