Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pracovný trh ožíva. Dve naše automobilky už ohlásili nábor nových ľudí, pozitívne sú aj očakávania rastu ekonomiky
Zdielať na

Pracovný trh ožíva. Dve naše automobilky už ohlásili nábor nových ľudí, pozitívne sú aj očakávania rastu ekonomiky

SLOVENSKO / Stovky nových pracovníkov budú potrebovať v najbližšom období automobilky. Závody zháňajú rôzne pozície. Oznámenie náborov tak kopíruje záujem o naše autá a pozitívne správy na pracovnom trhu potvrdzuje aj najväčší pracovný portál. Najviac pracovných ponúk však nezaznamenáva z oblasti výroby. A pozitívne sú aj očakávania rastu našej ekonomiky. Toto všetko sú to dobré signály, ktoré ešte stále v pandemický časoch potešia.

Nové objednávky v priemysle, ktoré vo napríklad februári medziročne poskočili o 5 percent spôsobujú, že dve naše automobilky už ohlásili tento týždeň nábor nových ľudí. Jaguar Land Rover plánuje zamestnať 600 nových pracovníkov priamo vo svojom závode, ďalších 300 pracovných miest vznikne v subdodávateľských firmách. 

Kým v Nitre to odpálili veľkým štýlom aj s predsedom parlamentu a ministrom práce, tak v bratislavskom Volkswagen si vystačili s vyhlásením. "Približne 400 zamestnancov do výroby," priblížila hovorkyňa automobilky Lucia Kovarovič Makayová. 

Oba závody vyrábajú luxusné SUV vozidlá pre celý svet a bohatých ľudí v časoch kríz neubúda, práve naopak. To nás zachraňovalo aj počas predošlej veľkej hospodárskej krízy. "Potrebu nových ľudí so sebou priniesol zvýšený dopyt na svetových trhoch," vysvetlila Lucia Kovarovič Makayová. 

Veľké automobilky sú ale viazané najmä na logistické toky do prístavu Rotterdam, odkiaľ putujú naše autá do celého sveta, koncentrované sú preto na západe krajiny. Podľa ministra práce sa vláda bude snažiť, aby množstvo ďalších subdodávateľských firiem vznikalo tam, kde je práce menej. Uviedol to v diskusnej relácii Na hrane. "Na južnom a strednom Slovensku musíme podporovať tie stredné a malé podniky," vyhlásil. 

Pozitívne správy potvrdzuje aj najväčší pracovný portál

To, že sa deje niečo pozitívne na pracovnom trhu, potvrdzuje aj PROFESIA. Za marec zaznamenali vyše dvadsaťtisíc pracovných ponúk, najviac od vypuknutia pandémie. Výroba, kde spadajú aj automobilky, je hneď druhá. Prvenstvo má najnovšie svet technológií, podľa hovorkyne portálu ide najmä o programátorov.  "Korona predbehla dobu a priniesla tú automatizáciu skôr. Čo sa čakalo, že príde o päť rokov, je už tu," upresnila. 

IT firmy nie sú pritom viazané na logistické trasy, dobrý programátor s wifi môže sedieť aj v Timbuktu. IT-čkára ale zoženiete ťažšie ako montéra, je to práca s vysokou pridanou hodnotou. No a tak, ako zažíva svoj boom IT či výroba, úplne na konci skončili najviac postihnuté odvetvia. Cestovný ruch, služby či gastro.

Priemysel alebo automobilky inak zachraňovali našu ekonomiku počas celého obdobia pandémie. V druhej vlne už nemuseli zatvoriť svoje brány a neklesol ani záujem o autá robené u nás vo svete. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy