Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Niektorí si nedokázali kúpiť ani záclony, inde majú drahé prístroje v nemocnici. Na čo išli peniaze na testovanie?
Zdielať na

Niektorí si nedokázali kúpiť ani záclony, inde majú drahé prístroje v nemocnici. Na čo išli peniaze na testovanie?

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Niektorí si nedokázali kúpiť ani záclony, inde majú drahé prístroje v nemocnici. Hovoríme o sume takmer 60-miliónov eur, ktoré vláda vyplatila mestám a obciam za výdavky na testovanie obyvateľov. Pritom ešte koncom minulého roka samosprávy pochybovali o tom, či vôbec peniaze uvidia. Výdavky rezort vnútra prepláca podľa počtu testovaných. Najviac, vyše dvoch miliónov eur, dostalo najväčšie mesto - Bratislava. A najmenej malá obec Príkra - iba 45 eur.

Niekoľkomesačné testovanie finančne vyčerpalo najmä malé obce. Mnohí starostovia o refundácii zo strany štátu pochybovali a tak sa snažili míňať čo najmenej. "Neboli sme veľmi rozšafní, nekupovali sme žiariče a také veci. Obec svoje náklady, ktoré vynaložila na testovanie, neprehnala," vysvetlil starosta obce Stakčín Miroslav Bober. 

Peniaze od štátu samosprávam postupne prichádzajú na účty. Od začiatku roka preplatilo ministerstvo vnútra mestám a obciam vyše 58 miliónov eur. "Ďalších 3,2 mil. eur je verifikovaných, spracovaných a zadaných na úhradu," informovala Lucia Hurajtová z tlačového odboru ministerstva vnútra. 

Aj ľudí v najvýchodnejšej obci na Slovensku testujú už niekoľko mesiacov. Miestni si v obci ani v jej okolí nemajú možnosť kúpiť rúška. Najbližšie mesto je vzdialené vyše 40 kilometrov. Starosta obce preto hneď vedel, kam peniaze pôjdu. "Vyplatili sme testovací tím, každému občanovi sme kúpili po 6 rúšok a vitamín D, cca 1 300 eur," priblížil starosta Novej Sedlice Vasiľ Dinič. 

Výdavky sú preplácané na základe počtu otestovaných osôb. Väčšie mestá tak logicky dostali najvyššie sumy. "Najviac finančných prostriedkov dostalo mesto Bratislava v sume 2,797 mil. eur a mesto Košice v sume 2,238 mil. eur.," upresnila Hurajtová. 

Najmenej preplatilo ministerstvo vnútra obci Príkra a Soľník, a to po 45 eur. Peniaze nazvyš nezostali aj starostovi malej obce Šmigovec. Plánoval kúpiť aspoň záclony do zrekonštruovaného kultúrneho domu. Inde vrátené peniaze od štátu veľmi pomohli. "Za ten prebytok sme kúpili seniorom nad 60 rokov respirátory a dezinfekčnú bránu, ktorá je nevyhnutná pre našu nemocnicu," ozrejmila primátorka Sniny Daniela Galandová.

"My to používame hlavne pre personál na covidovom oddelení na vonkajšiu dezinfekciu celotelovú. Ničí všetky vírusy a baktérie," doplnil konateľ nemocnice v Snine Andrej Kulan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy