Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zuzana Čaputová: Slovensko pri ČR stojí a podporuje jej prijaté kroky vo vyhostení ruských diplomatov
Zdielať na

Zuzana Čaputová: Slovensko pri ČR stojí a podporuje jej prijaté kroky vo vyhostení ruských diplomatov

BRATISLAVA / Česká republika vyhostí 18 ruských diplomatov, ktorých identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb. Na mimoriadnej tlačovej konferencii to oznámili premiér Andrej Babiš a minister vnútra a dočasný minister zahraničia Jan Hamáček s tým, že existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014. O týchto skutočnostiach informoval premiér Andrej Babiš.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila podporu Českej republike pri vyhostení 18 ruských diplomatov. Vo svojom profile na sociálnej a mikroblogovacej sieti uviedla, že "Slovensko pri ČR stojí a podporuje jej prijaté kroky v tejto oblastiSlovensko pozorne sleduje podozrenie z podvratných akcií vedených zahraničím, ktoré vo Vrbeticiach spôsobili straty na životoch a obrovské škody,“ napísala.

Podporu rozhodnutia Česka o vyhostení ruských diplomatov vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "Pred malou chvíľou som telefonoval s mojim českým kolegom, ministrom zahraničných vecí ČR Janom Hamáčkom. Tlmočil som mu podporu pre diplomatické kroky a všetky opatrenia na zaručenie bezpečnosti občanov Českej republiky v súvislosti so zisteniami okolností výbuchu v muničnom sklade vo Vrbeticiach v roku 2014," informoval minister Korčok, ktorý túto podporu vyjadrí aj osobne na stretnutí. "Podporu Českej republike vyjadrím osobne aj zajtra na rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ. Tiež vyzdvihnem význam spolupráce spojeneckých spravodajských služieb, ktoré majú kľúčovú úlohu pri zaručení vnútornej bezpečnosti a ochrane našich štátnych záujmov." Minister Ivan Korčok sa vyjadril, že toto je dôkazom, že naše krajiny sú cieľom proti stabilite. "Tieto udalosti potvrdzujú dlhodobé zistenia našich spravodajských služieb, že aj naše krajiny sú cieľom operácií zameraných proti ich bezpečnosti a stabilite," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. 

Tieto správy sú aj pre nás šokujúce, vyhlásila strana SaS

"Rozhodnutie vlády Českej republiky vyhostiť 18 ruských diplomatov v súvislosti s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach je správnou reakciou na činnosť ruských tajných služieb. Tieto správy sú aj pre nás šokujúce. Podľa strany SaS by mala byť zvolaná Bezpečnostná rada SR," vyhlásila strana Sloboda a Solidarita. 

Ako informuje žurnál iDnes.cz Česko vyhostí ruských diplomatov. O tejto skutočnosti informoval český premiér Andrej Babiš počas tlačovej konferencie. "Musím konštatovať, že existuje dôvodné podozrenie o zapojení ruských dôstojníkov do výbuchu muničných skladov v areáli Vrbětice v roku 2014. Došlo k obrovským škodám a narušeniu života miestnych obyvateľov, ale predovšetkým tam zahynuli dvaja naši spoluobčania,“ vyjadril sa Babiš.

Hamáček vysvetlil, že sa rozhodol vyhostiť všetkých zamestnancov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorých české tajné služby identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb. "Do 48 hodín musí opustiť Českú republiku 18 pracovníkov ruskej ambasády,“ vysvetlil Hamáček, ktorý je aj vicepremiérom.

Na mimoriadnej tlačovej konferencii premiér Babiš vyhlásil, že Česko je zvrchovaný štát a musí na toto bezprecedentné zistenie reagovať.  Ruskí politici v prvých reakciách označili tvrdenie českých vládnych politikov za absurdné a očakávajú odvetné kroky voči českým diplomatom. "Mrzí ma, že utrpia kvôli tomu česko-ruské vzťahy, ale Česká republika musí reagovať," zdôraznil minister vnútra Ján Hamáček, ktorý dočasne riadi ministerstvo zahraničných vecí. V stredu by sa mal stať novým ministrom Jakub Kulhánek. 

Podporu Česku vyjadrili USA aj Lotyšsko

Po oznámení vyhostenia ruských diplomatov reagovala aj americká ambasáda v Prahe. "USA stoja za svojim nezlomným spojencom, Českou republikou. Oceňujeme ich významné kroky voči Rusku za jeho nebezpečné činy na českej pôde," napísali na sociálnej sieti. Podporu Česku a ich krokom vyjadril aj lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs: "Lotyšsko vyjadruje solidaritu s našimi českými spojencami ohľadom rozhodnutia vyhostiť 18 ruských špiónov vydávajúcich sa za diplomatov." Minister Rinkéviči zdôraznil, že pri prvom výbuchu zahynuli dvaja ľudia: "Podvratná činnosť ruských agentov, ktorá spôsobila výbuch muničného skladu a smrť nevinných ľudí je trestuhodná, vinici musia byť potrestaní."

Britský veľvyslanec v Prahe Nick Archer v sobotu prisľúbil, že sa k udalosti neskôr vyjadria aj britskí predstavitelia. Pripomenul, že Británia drží smútok za princom Philipom, vojvodom z Edinburgu. 

​Pri výbuchu vo Vrběticiach zahynuli dvaja ľudia


Jeden sklad vo Vrběticiach vybuchol v októbri 2014, druhý v decembri toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Polícia explózie vyšetruje ako úmyselné všeobecné ohrozenie. Munícia uložená v ďalších skladoch bola z Vrbětic odvezená. Pri výbuchoch bolo zasiahnuté 1319 hektárov pôdy, z toho zhruba 341 hektárov priamo v areáli. Väčšinu pozemkov už majú späť v užívaní ich majitelia. V budúcnosti by mali získať všetky pozemky a objekty v areáli do svojho majetku Vojenské lesy a majetky ČR, ktoré na nich plánujú hospodáriť.

Babiš a Hamáček sa informácie od českej rozviedky dozvedeli v piatok večer. O svojich krokoch už informovali aj prezidenta Miloša Zemana, ktorý im podľa Babiša „vyjadril absolútnu podporu.“

Česko kvôli tomu vyhostí 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských spravodajských služieb. Česko musia opustiť do 48 hodín, povedal vicepremiér, minister vnútra a poverený minister zahraničia Jan Hamáček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy