Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Česku hlásia prvého očkovaného, ktorý sa infikoval juhoafrickým variantom
Zdielať na

V Česku hlásia prvého očkovaného, ktorý sa infikoval juhoafrickým variantom

Archívna reportáž: Aktuálna situácia na Slovensku, 13. apríl 2021

PRAHA / V susednej krajine hlásia prvého infikovaného po dvoch dávkach vakcíny. Ako informuje žurnál iDnes.cz pacient je infikovaný juhoafrickým variantom.

Podľa informácii žurnálu iDnes.cz sa v susednej Českej republike infikoval prvý zaočkovaný juhoafrickou mutáciou. Nákaza jihoafrickou mutáciou koronavírusu sa v Česku preukázala u človeka, ktorý bol očkovaný dvoma dávkami vakcíny. Informáciu potvrdil lekár a bývalý národný koordinátor testovania Marián Hajdúch. Ide o pacienta v produktívnom veku, ktorý je hospitalizovaný so stredne ťažkým priebehom ochorenia. 

"Máme u nás prvú plne očkovanú osobu infikovanú variantom koronavírusu, zatiaľ má stredne ťažký priebeh. A nie je to senior,“ uviedol Hajdúch v utorok v diskusii na sociálnej sieti Twitter. Informáciu potvrdil redakcii iDNES.cz. "Ochrana vakcinácie nikdy nie je stopercentná. Nie je to žiadne prekvapenie, zbytočne sa z komára robí somár. Je to vec, ktorá sa dala očakávať. Nie je to žiadna katastrofa. Je potreba to sledovať mať pod kontrolou,“ vysvetlil lekár Hajduch. Hajdúch súčasne odmietol komentovať, či sa jedná o pacienta z rizikovej skupiny alebo v ktorej nemocnici bol hospitalizovaný. „Informáciu mám od svojej kolegyne,“ odpovedal lekár, ktorý v súčasnosti pracuje ako riaditeľ Ústavu molekulárnej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Palackého a Fakultnej nemocnice Olomouc. 

Na Slovensku sekvenovanie preukázalo 11 vzoriek s juhoafrickým variantom 

V marci 2021 sa na Slovensku úspešne sekvenovalo 1316 vzoriek od 1307 osôb. U väčšiny, v 94,9 %, sa potvrdil „britský“ variant pandemického vírusu, celkovo u 1240 pozitívne testovaných osôb. "Juhoafrický“ variant bol potvrdený u 11 pozitívne testovaných ľudí (0,8 %). Veterinárny ústav vo Zvolene navyše hlásil jeden prípad „juhoafrického“ variantu. Spolu sa tak na Slovensku v marci vyskytol takzvaný juhoafrický variant u 12 osôb. U ostatných pozitívne testovaných bol zaznamenaný iný variant pandemického vírusu (4,3 %), zaraďujeme sem napríklad „český“ variant a podobne. "Brazílsky“ variant nebol na území Slovenskej republiky zatiaľ laboratórne potvrdený.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy