Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
COVID AUTOMAT: Oddnes máme nové rozdelenie okresov. Pozrite, ako často sa musíte testovať
Zdielať na

COVID AUTOMAT: Oddnes máme nové rozdelenie okresov. Pozrite, ako často sa musíte testovať

BRATISLAVA / Covid automat vytvárali a schválili odborníci. Jeho obsahom sú kritériá na uvoľňovanie alebo sprísnenie pravidiel. Od ôsmeho februára je Slovensko v čiernej farbe. Každý utorok v týždni zhodnotí minister zdravotníctva situáciu a vysvetlí, kde sa podľa Covid automatu nachádzame. Šiesteho apríla vyhodnotili a prostredníctvom prezentácie predstavili v akých farbách Covid automatu budeme oddnes - a teda od 12. apríla. 

Ôsmaci a deviataci sa môžu od 19. apríla vrátiť do škôl

Ôsmaci a deviataci zo základných škôl mimo čiernych okresov sa budú môcť od pondelka 19. apríla vrátiť do školských lavíc. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Dodal, že neskôr, od pondelka 26. apríla, sa celé školstvo oficiálne preklopí do „regionálneho COVID automatu“. To by znamenalo, že v okresoch s najlepšou epidemickou situáciou by sa mohli vrátiť do škôl všetci žiaci základných a stredných škôl. Naďalej platí podmienka pretestovania zákonného zástupcu a žiaka na druhom stupni ZŠ. Tiež platí, že v prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR zatvoriť školu či triedu, v ktorej sa objaví pozitívny prípad. Postupovať tak budú podľa COVID školského semaforu.

V susedných krajinách sprísňujú opatrenia

"Situácia na Slovensku sa zlepšuje vďaka dôslednému dodržiavaniu opatrení zo strany verejnosti," informovala o pozitívnych správach hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. V okolitých štátoch pristúpili k sprísneniu opatrení. Aj napriek tomu, v Poľsku a Maďarsku je prudký nárast hospitalizácii a úmrtí.

Počet hospitalizácii má tendenciu poklesu

V nemocniciach došlo na konci minulého týždňa k poklesu hospitalizovaných. Počet personálu pozitívneho na Covid tiež klesá. 

V čiernej farbe už iba dva okresy

Podľa regionálnej charakteristiky COVID-automatu budú mať už len dva okresy IV. stupeň varovania, teda čiernu farbu – a to okres Poprad a Kysucké Nové Mesto. Slovensko ako celok zostáva naďalej v čiernej farbe. "Pod hranicou 3000 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 sme už niekoľko dní, ak udržíme pozitívny vývoj poklesu v číslach, postupne sa Slovensko môže prepnúť do tzv. bordovej farby už 19. apríla," konštatovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

V treťom stupni varovania - a teda medzi bordové okresy budú patriť: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Levoča, Lučenec, Martin, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Poltár, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

V druhom stupni varovania - a teda medzi červenými okresmi sa budú nachádzať okresy: Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I - V, Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice - okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Nitra, Piešťany, Prievidza, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš a Žarnovica.

V prvom stupni varovania sa budú nachádzať okresy Nové Zámky a Zlaté Moravce. Uvedené dva okresy sú označované ako ružové.

​Frekvencia testovania podľa farby okresov

Od farby okresu bude závisieť to, ako často sa musia testovať ľudia, ktorí chodia do práce, či v akom režime budú fungovať školy. Platnosť negatívneho testu na ochorenie COVID-19 pre zamestnancov je v čiernych a bordových okresoch 7 dní, v červených 14 dní a v ružových 21 dní. V čiernom okrese potrebujete test nie starší ako 7 dní aj na pobyt v prírode. 

Lengvarský spolu s Mikasom prehodnocovali COVID automat, testovanie a očkovanie

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský, hlavný hygienik SR Ján Mikas a konzílium odborníkov vo štvrtok 8. apríla online rokovali o viacerých témach. Odborné diskusie boli napríklad o prehodnotení COVID-automatu, testovacej stratégii, diskutovalo sa aj o očkovaní.

Z hľadiska testovacej stratégie sa diskutovalo napríklad o samotestovaní, testovaní na školách či v uzavretých kolektívoch. Predmetom diskusie bolo aj vyňatie testovania z COVID-automatu a nastavenie nezávislej testovacej stratégie, podľa ktorej sa bude Slovensko riadiť. Závery zo zasadnutia konzília budú ešte budúci týždeň predmetom rokovania Pandemickej komisie Vlády SR.

Povolené a nepovolené v stupňoch varovania

Covid automat má svoje jasné pravidlá. V čiernej farbe je takmer väčšina aktivít a prevádzok zakázaných, v červenej fáze už môžu byť za určitých podmienok otvorené bazény a plavárne, ale aj obchodné centrá, ak bude dodržaný 1 zákazník na 15 metrov štvorcových. Múzeá a galérie môžu prijímať individuálne prehliadky. Naďalej ostáva odporúčaný homeoffice. V druhom stupni varovania sa môžu otvárať terasy, ale aj fitness centrá. Väčší prehľad uvoľňovania podľa farby v galérii. 

 Prvé dávky od Johnson & Johnson už na konci apríla

Očkovanie v našej krajine plynule pokračuje. Aktuálne je aplikovaných 1 022 654 dávok, druhú dávku už dostalo 263 913 ľudí. Očkuje sa plynule aj v zariadeniach sociálnych služieb. V 74% týchto zariadení je už aplikovaná prvá dávka očkovacej látky, druhou dávkou sa už očkovalo v 44%. Vakcíny postupne prichádzajú na Slovensko. Do konca apríla očakávame 292 500 očkovacích dávok od spoločnosti Pfizer a Biontech, 80 400 dávok od Moderny, 200 000 od Astra Zenecy a koncom apríla 26 400 dávok od Johnson & Johnson.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy