Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kostoly sú otvorené a mnohí už využili výnimku na individuálnu návštevu. Záujem je hlavne o spovede
Zdielať na

Kostoly sú otvorené a mnohí už využili výnimku na individuálnu návštevu. Záujem je hlavne o spovede

ŠURANY, OKRES NOVÉ ZÁMKY / Po niekoľkých mesiacoch sa otvorili brány kostolov po celom Slovensku. Na bohoslužby sa síce veriaci nedostanú, ale individuálne majú možnosť pomodliť sa v kostole, či hovoriť s kňazom. V Šuranoch sa veriaci ozývali už od štvrtkového rána. Po dlhých týždňoch mali záujem najmä o spovede.

Na spoveď ľudia môžu ísť, napríklad v Šuranoch do farskej záhrady, musia sa však vopred nahlásiť. "Ja som veľmi šťastná, lebo som nebola na svätej spovedi od 14. decembra," hovorí veriaca. "Som veľmi rada, lebo pre nás je Veľká noc vrcholom," hovorí ďalšia veriaca. 

Na fare vyzváňali od štvrtka rána telefóny, kým jeden kňaz spovedal, druhý robil časový harmonogram, aby sa na dvore naraz nestrelo veľa ľudí. Stoličky, ktoré nahradili spovednicu, museli byť od seba vzdialené dva metre.

"Ľudia uvítali túto možnosť, aby pristúpili pred veľkou nocou k spovedi," hovorí kaplán Ondrej Kovaľ.  Aj dvere kostolov sú od štvrtka pre veriacich otvorené, môžu však do nich vstúpiť iba po dohode a individuálne. "Zopár ľudí už sa ohlásili, prišli, požiadali a boli takí radi," hovorí dekan Štefan Vícen. 

V kostole boli naraz traja ľudia, ide o veľký priestor a každý sedel v dostatočnej vzdialenosti. Súkromná modlitba v chráme má pre nich väčší zmysel ako doma. "Vždy som sa modlila, aby sa nám kostoly otvorili," hovorí veriaca. "Minulý rok to bolo horšie, ale tento krát aspoň toľko, že človek môže do kostola ísť," hovorí veriaci. 

​Kňaza požiadali aj o prijímanie

Prijímanie prebehlo za prísnych hygienických opatrení. Aj napriek týmto výnimkám sú najväčšie kresťanské sviatky iné aj tento rok. Bohoslužby aj počas Veľkej noci budú z kostolov vysielané iba online. "Ale sme sústredení takýmto duchovným spôsobom a spojení s veriacimi," hovorí Kovaľ. "Keď budú mať záujem o duchovný rozhovor a spoveď, tak tu budeme k dispozícii," Vícen. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy