Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poľovníci môžu aj mimo okres a vychádzať po 20-tej hodine. Takto budú fungovať výnimky
Zdielať na

Poľovníci môžu aj mimo okres a vychádzať po 20-tej hodine. Takto budú fungovať výnimky

HUMENNÉ / Mali znižovať počty diviakov, no obmedzili ich pandemické opatrenia. Na poľovníkov sa pritom obracali chovatelia ošípaných, ktorých straší africký mor. Ministerstvo pôdohospodárstva preto apelovalo na Úrad verejného zdravotníctva a poľovníci tak majú od štvrtka výnimky zo zákazu vychádzania.

Obmedzenia pre pandémiu sa poľovníkov týkali vo zvýšenej miere už od konca minulého roka, a to z dôvodu zákazu spoločných poľovačiek. Práve tie sú pritom pri znižovaní stavov diviačej zveri mimoriadne účinné. "Sa to odrazilo aj na tom, že tých diviakov sme strelili menej. V rámci Slovenska sa ulovilo o 15-tisíc diviakov menej oproti predchádzajúcej sezóne," povedal Pavel Zaťko, predseda Obvodnej poľovníckej komory v Humennom. "Do toho prišiel zákaz z okresu do okresu, viac ako polovica poľovníkov mala s týmto problém, pretože poľujú v inom okrese a inde majú trvalé bydlisko. Zákaz vychádzania po 20-tej úplne paralyzoval poľovnícku činnosť. Tie večerné hodiny na súmraku, ráno na brieždení, sú najvhodnejšie, keď je možné loviť diviačiu zver," ozrejmil Alojz Kaššák, hovorca Slovenskej poľovníckej komory.

Na to reagovali aj chovatelia ošípaných. Práve pre nich je africký mor mimoriadnou hrozbou. "Stále je veľa diviačej zveri, vidieť to aj na tom, koľko sa našlo pozitívnych diviakov. Ja som za to, aby sa čím viac ulovilo, treba chrániť každého jedného chovateľa," vyjadril sa Andrej Imrich, výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov ošípaných. Ministerstvo pôdohospodárstva preto apelovalo na Úrad verejného zdravotníctva a pre poľovníkov žiadali výnimku. Tá platí od štvrtka 1. apríla.

"Poľovníci tak rovnako, ako v iných krajinách, budú môcť na účely plnenia zákonných povinností pri znižovaní stavov diviačej zveri vychádzať do prírody aj po 20-tej hodine a za rovnakým účelom cestovať aj mimo okres," vyjadril sa Daniel Hrežík, hovorca ministerstva pôdohospodárstva. No to len za účelom plnenia opatrení proti africkému moru. Vykonávanie ostatných poľovníckych činností je naďalej obmedzené územím okresu a časované do 20-tej hodiny.

Poľovnícka komora má nastavený svoj mechanizmus a podmienky, ktoré musí poľovník pred poľovačkou splniť. Okrem toho musí mať aj negatívny covid test. "Na základe platnej povolenky, kde musí mať diviačiu zver napísanú, zápis do knihy poľovného revíru. Je to neprenosné, je to vyložene na tú osobu. Vypisuje sa to dvojmo, jedno ostane u hospodára, sa to archivuje desať rokov," vysvetlil Zaťko. "Rozhodne, aby sa čím viac ulovilo, tým lepšie pre nás, chovateľov ošípaných," dodal Imrich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy